Nieuws

Evenveel huismerken als grote merken in onze top zes van koffiebonen

17 maart 2023
koffiebonen voor een lekkere kop koffie

De smaak van je kopje koffie hangt in grote mate af van de soort en de branding van de koffiebonen. Dat is niet altijd af te lezen van de verpakking. Voor onze test van koffiebonen lieten we een 60-koppig panel de smaak van 24 dessertkoffies beoordelen. Onder de best scorende bonen tellen we evenveel huismerken als A-merken.

Om te weten welke koffiebonen je moet kopen om lekkere koffie te zetten precies zoals jij hem het liefst drinkt, moet je in de eerste plaats kijken naar de bonensoort. Arabica smaakt mild en zoetzuur, terwijl robusta een sterke, bittere smaak heeft. Ook de branding van de bonen speelt mee: hoe donkerder gebrand, hoe intenser en pittiger de smaak.

Vaak geen informatie over de soort koffiebonen

Als je in de supermarkt een pakje koffiebonen koopt, weet je helaas niet altijd wat voor soort bonen erin zit. Op bijna de helft van de 24 pakjes die we bekeken, staat niet aangegeven of het om arabica of een mengeling van arabica en robusta-bonen gaat. De vermelding van die info is weliswaar niet wettelijk verplicht, ze lijkt ons wel belangrijk om koffie naar jouw smaak te kiezen.

Smaakintensiteit moeilijk te vergelijken

De smaakintensiteit wordt door het merendeel van de onderzochte koffiemerken aangegeven op een schaal. Er is echter geen uniformiteit, elke fabrikant hanteert zijn eigen schaal. Op een vierde van de pakjes moet je het stellen met omschrijvingen als “dessert” of “medium roast”.

Smaaktest van 24 merken van koffiebonen

Om je te helpen de koffiebonen te vinden voor de lekkerste koffie naar jouw smaak hebben we aan onze test een wetenschappelijk begeleide smaakproef toegevoegd. Daarin beoordeelde een panel van 60 proefpersonen blind gewone koffie of lungo van de medium intense variant van 24 merken van koffiebonen, bereid met een volautomatische espressomachine.

Evenveel huismerken als A-merken bij de toppers

De helft van de koffies kregen een goede gemiddelde beoordeling, de andere helft werd door een deel van de panelleden te bitter, te sterk gebrand of net te weinig sterk smakend bevonden. Verrassend: bij de koffiebonen die het meest in de smaak vielen, tellen we evenveel huismerken als producten van nationale of internationale merken. Onder de toppers zijn er koffies in alle prijsklassen, van € 9,98 tot € 30,96 per kilo.

Benieuwd welke koffies onze proevers het lekkerst vonden en hoe de merken in ons labo scoorden op het vlak van kwaliteit van de bonen, aanwezigheid van schadelijke stoffen, etikettering en milieuvriendelijkheid van de verpakking? Je ontdekt het in onze nieuwe prijsvergelijker koffiebonen.

Dit vinden onze proevers en experts de beste koffiebonen:

60 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  6,99 per verpakking
63 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  7,29 per verpakking
69 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  4,99 per verpakking