Nieuws

Belgen eten steeds vaker volkoren pasta

10 januari 2022

Uit recent onderzoek blijkt dat Belgische huishoudens steeds vaker pasta met volkoren granen kopen. Volkoren pasta staat erom bekend gezonder te zijn. Er zijn echter grote prijsverschillen, blijkt uit onze vergelijking van spaghettimerken.

Het is algemeen geweten dat volkoren granen zeer goed zijn voor onze gezondheid. De granen worden in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 en met een lager sterfterisico. Mensen die veel volkoren granen eten, zijn bovendien slanker dan mensen die hier maar weinig van eten.

Goed nieuws: uit recent onderzoek met een steekproef van de Belgische bevolking blijkt dat er tussen 2019 en 2021 overduidelijk meer volkoren pastaproducten werden verkocht. Bijna één op de vier huishoudens koopt vandaag spaghetti met volkoren granen.

Volkoren producten zijn gemiddeld duurder 

Er is wel één kanttekening: er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende producten, bleek uit onze analyse van 39 verschillende spaghettiproducten. Van deze producten waren er 13 volkoren pasta en 26 witte pasta.

De gemiddelde prijs van de volkoren spaghettiproducten uit onze test bedraagt € 2,10/kg. Witte spaghetti kost gemiddeld € 1,66/kg. Je betaalt dus € 0,50/kg meer voor pasta met volkoren granen. 

De goedkoopste pasta uit onze studie was wit en kostte € 0,70/kg. De goedkoopste volkoren pasta kostte € 1,38/kg. Ook hier zien we opnieuw een groot verschil in prijs tussen de twee soorten pasta.

Ga naar onze koopwijzer om de resultaten van onze test en de prijsverschillen te ontdekken.

Bekijk ONZE KOOPWIJZER SPAGHETTI

De smaak van volkoren pasta

Voor sommigen is de juiste spaghetti niet zozeer een kwestie van prijs, maar van smaak. Misschien heb je schrik dat volkoren pasta niet goed smaakt? Weet dan dat sommige volkoren producten zeer goed scoren in het smaakluik van onze test. De grote favorieten zijn: de volkoren spaghetti Combino Bio en Fiorini, de spaghetti n°5 Integrale Barilla en de spaghetti n°12 Integrale De Cecco.