Nieuws

's Morgens ontbijtgranen? Kies ze op basis van hun Nutri-Score!

01 oktober 2018
Gratis magazine Test Gezond

78% van de Belgen ontbijt! Maar niet altijd op de beste manieren. Daarom besloten wij om de Nutri-Score te gebruiken. Hij zal je helpen om gemakkelijker de juiste keuze te maken uit de 332 ontbijtgranen die wij hebben geëvalueerd.

332 ontbijtgranen, 332 scores

Muesli, granola of andere cornflakes… Welke ontbijtgranen moet je kiezen om de dag goed in te zetten en van een zo gezond mogelijke voeding te genieten? Een aandachtige blik op het etiket van de producten zou je moeten helpen. Jammer genoeg is het niet altijd eenvoudig om de verschillende elementen op de verpakking te interpreteren.

Daarom hebben wij een Nutri-Score toegekend aan de 332 ontbijtgranen - bijna alle ontbijtgranen op de markt - die wij hebben geëvalueerd.

Een Nutri-Score?

De Nutri-Score - die werd ingevoerd in Frankrijk - vat de voedingswaarde van een product samen in één enkele letter, gaande van A (de beste score) tot E (de slechtste score). Hij gaat gepaard met kleurcodes van groen tot rood om de interpretatie nog intuïtiever te maken.

Nutri-Score

Deze algemene score is het resultaat van de evaluatie van zowel positieve parameters (vezels, eiwitten, vruchten en noten) als negatieve parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout). Het is dus beter zich op groen te richten en de granen in het rood met mate te eten!

Het is niet altijd makkelijk de "voedingswaarden per portie" op de verpakkingen te interpreteren en te vergelijken, omdat ze al naargelang het product kunnen variëren van enkel tot dubbel (tussen 30 en 60 g).

De Nutri-Score maakt het mogelijk de voedingswaarde van de granen in een oogopslag te beoordelen, zonder zich te vergissen. Om meer te weten over de Nutri-Score, bekijk ons dossier "Nutri-Score: hulpmiddel voor gezondere winkelkar".

Ontbijtgranen voor kinderen vermijden? Jawel!

80% van de ontbijtgranen voor kinderen bevat veel te veel suiker. Bovendien krijgen slechts vier op tien van de geëvalueerde granen een score A of B, waaronder verschillende granen van distributeursmerken: de muesli van Carrefour, Colruyt en Delhaize.

Eén enkel product krijgt de score E: de Extra Crunchy Muesli Melkchocolade van het merk Kellogg’s.

Dus vergelijken is de boodschap voor je ... boodschappen doet voor een gezond ontbijt!