Nieuws

Reuzengarnalen met een onethisch nasmaakje

03 december 2013
Reuzengarnalen met een onethisch nasmaakje

Reuzengarnalen zijn immens populair, goedkoop en alomtegenwoordig, zeker tijdens de feestdagen. Toch eisen deze lekkere hapjes een hoge tol in de tropische gebieden waar ze worden gekweekt of gevangen.

Meer weten over alle verschillende soorten zeevruchten?

Zoals bij de meeste verhalen heeft dat van de reuzengarnaal een minder zonnige keerzijde. Hoewel ze een geliefd product zijn en soms spotgoedkoop te koop zijn, hangen er heel wat nefaste gevolgen aan vast.

Wanneer ze tegen dumpingprijzen in onze winkels worden verkocht, wil dat zeggen dat er ergens iemand (of iets) de prijs voor betaalt, meer bepaald in de tropische landen waar ze worden gekweekt of gevangen.

Wij voerden wel een technische test uit van de diepgevroren reuzengarnalen op de markt, maar willen u ondanks de goede resultaten toch aanraden ze te weren van de feestdis.

De prijs van garnalen

Of de garnalen op uw bord nu in het wild zijn gevangen of werden gekweekt in aquacultuur, duurzaam zijn ze zeker en vast niet. De vangst van wilde reuzengarnalen is verantwoordelijk voor de verwoesting van de zeebodem en de bijvangst van andere soorten, terwijl de kweek van de beestjes ten koste gaat van mangroves en hun diversiteit.

Bovendien is er in geen van beide scenario’s plaats voor sociale rechten. Vissers worden ook uitgebuit en zelfs mishandeld of vermoord, en garnalenpellers zijn kwetsbaar voor fysiek geweld, seksueel misbruik en onveilige en ongezonde werkomstandigheden. Ook kinderarbeid, lage lonen en het gebrek aan verenigingsrecht zijn problemen.

Geen duurzaam alternatief

Hoewel er stilaan initiatieven worden opgezet voor een duurzame aquacultuur, vonden we geen enkel merk met een alomvattend beleid. U kunt wel een zo duurzaam mogelijke keuze maken, door te kiezen voor ongepelde garnalen en door garnalen uit Thailand, waar de wantoestanden het ergst zijn, te vermijden. Echt duurzame alternatieven vonden wij niet terug, al zijn biologische garnalen, zoals die van Colruyt Bio-time, de beste optie als u écht niet zonder kunt.