Nieuws

Pralines: onderzoeksresultaten en verduidelijking

20 december 2012 Gearchiveerd

Gearchiveerd

Onze onderzoeksresultaten en extra woordje uitleg na de negatieve reacties van de slechtst gerankte chocolatiers.

Afgelopen dinsdag publiceerden wij de resultaten van een onderzoek naar het nettogewicht en het betaalde gewicht van pralines in 22 speciaalzaken en 10 supermarkten (zie hieronder).
De chocolatiers die het slechtst stonden gerangschikt, reageerden virulent. Daarom willen wij enkele elementen verduidelijken.

  1. Op geen enkele manier was de doelstelling van dit onderzoek om de kwaliteit van de producten te vergelijken. Het was dus ook helemaal niet aan de orde om de kwaliteit van artisanaal vervaardigde chocolade te vergelijken met chocolade uit supermarkten. Op kwaliteit gebaseerde argumenten werden niettemin door sommigen aangevoerd om de vastgestelde afwijking tussen nettogewicht en aangerekend gewicht te minimaliseren.
  2. In geen enkele winkel vroegen de onderzoekers van Test-Aankoop om een doosje pralines. Ze vroegen steeds om 250 gram pralines te kopen.
  3. Wat de pralines van Laurent Gerbaud betreft, erkent deze chocolatier zelf dat er een vergissing is gebeurd bij de afweging in de winkel. Dat is best mogelijk, maar helaas is de verkoper natuurlijk wel verantwoordelijk voor het personeel dat hij tewerkstelt en voor de kwaliteit van hun werk. In dit geval werd dus 74 gram verpakking betaald tegen de prijs van de chocolade (€ 75 per kg) zoals staat weergegeven en aangerekend op het kassaticket dat de onderzoeker van Test-Aankoop meekreeg. Het totale gewicht bedroeg 245 gram. Overigens is het in deze winkel mogelijk 250 gram pralines in een andere verpakking te krijgen (plastic zakje).
  4. Wat de pralines van Marcolini betreft, bevestigt Test-Aankoop dat het bij deze chocolatier niet mogelijk is voorverpakte pralines voor een gewicht van 250 gram te kopen. De onderzoeker van Test-Aankoop vroeg volgens de vooraf bepaalde methodologie het equivalent van 250 gram pralines. De verkoopster meldde echter op geen enkel moment dat dit niet mogelijk was en ze stelde daarna een doosje voor dat leek op een “klassiek” pralinedoosje van 250 gram, waarbij ze dat doosje echter niet woog, ondanks het aandringen van de onderzoeker. Overigens is bij deze chocolatier de prijs per kg of enige andere aanduiding, bv. op het kassaticket, niet beschikbaar, in tegenstelling tot alle andere verkooppunten (of het nu speciaalzaken of niet zijn). De voorgestelde doos woog 376 gram en bevatte voor 198 gram aan chocolade, hetgeen een prijs per kg geeft van ongeveer € 100. Zonder dat de kwaliteit van de producten in vraag wordt gesteld, want daarover ging dit onderzoek geenszins, doet zo’n groot verschil met de vraag van de onderzoeker tegen die prijs toch vragen rijzen.
  5. Wat betreft de pralines van Leonidas bleek uit een nieuwe analyse van het kassaticket dat er bij het betreffende verkooppunt een probleem is bij de weging. Dat probleem kan onaangename gevolgen hebben: 252 gram werden gewogen en aangerekend terwijl er voor 216 gram aan chocolade zat in het doosje en terwijl het correcte totale gewicht 286 gram bedroeg. Die vaststellingen doen eveneens vragen rijzen.

Het bredere kader van dit onderzoek is overigens een studie naar verdoken prijsstijgingen in verscheidene sectoren. De volledige resultaten van die studie zullen binnenkort worden gepubliceerd. Wij willen dat de Belg de juiste prijs betaalt voor zijn producten.

 

Ons nieuwsbericht van 18 december

Pralines: voor € 25 miljoen lucht in pakjes

Tijdens de feestdagen doen chocolatiers gouden zaken. Maar dat ligt niet alleen aan de pralines, zo blijkt …

 

Hoeveel gram pralines bevat een doosje pralines van 250 gram? Het lijkt een strikvraag, maar dat is het niet. Sommige chocolatiers geven u aanzienlijk minder dan datgene waar u voor betaalt, zo blijkt uit onze test. Het valt niet op omdat ze de verpakking meewegen. En mee aanrekenen, aan de prijs van de pralines! Onze test met pralines van de supermarkt toont dat het ook anders kan. 

Pralines, verpakking … en gebakken lucht

We namen 22 stalen pralines onder de loep, afkomstig van verschillende chocolatiers. We vergeleken het betaalde gewicht met het nettogewicht. Zoals u in de grafiek kunt zien, wijkt het aangerekende gewicht bij sommige chocolatiers wel heel sterk af van het gewicht van de chocolade. De uitschieter is een vestiging van Laurent Gerbaud in Brussel: wie 250 gram pralines bestelt, betaalt voor 250 gram pralines, maar krijgt slechts 175 gram pralines mee naar huis. De rest is verpakking.
De verpakking meewegen is de hoofdoorzaak van de afwijkingen die we vaststelden. Soms krijgt u ook minder voor uw geld omdat vooraf gevulde standaarddoosjes niet worden nagewogen. In onze test was dit altijd in het nadeel van de consument. Dan werd dus letterlijk een stukje voor niets betaald …  

Beter in de supermarkt

Een inspectie van tien stalen pralines van verschillende supermarkten bewijst dat het ook anders kan. De prijs per kilogram lag veel lager dan bij chocolatiers én geen enkele winkel rekende de verpakking aan. U betaalt dus enkel voor het nettogewicht. Zeven van de tien supermarkten gaven ons zelfs meer dan het nettogewicht pralines waar we voor betaalden …

€ 25 miljoen lucht en pakjes

Bij geen enkele chocolatier moet u verwachten meer te krijgen dan het aangerekende. Gemiddeld geven ze u zo’n 9% minder dan het gewicht dat u wordt aangerekend. Een doosje van 250 gram bevat gemiddeld 230 gram chocolade. De resterende 20 gram die u betaalt maar niet in pralines meekrijgt, lijkt niet veel. Maar alle Belgen tezamen genomen, gaat het wel om talrijke kilo’s lucht en karton die we aan de prijs van pralines betalen. Ruw geschat, zien we daardoor jaarlijks zo’n € 25 miljoen in lucht opgaan. Daar kunt u heel wat pralines mee kopen …  

Tips voor pralineliefhebbers

  • Niet alleen in de supermarkt, maar ook bij Godiva in Waterloo krijgt u een nettogewicht aan een nettoprijs. De verpakking wordt niet aangerekend. Bij de door ons onderzochte vestigingen van L’Azteque, Bruyèrre, Darcis en Chocolat Champagne komt het aangerekende gewicht bijna overeen met het betaalde gewicht.
  • Neem een licht plastieken zakje mee en vraag om de pralines daarin af te wegen. Het doosje kunt u apart bestellen. Of vraag om de weegschaal op nul te zetten als het doosje er al op staat.
  • Voorverpakte doosjes? Vraag om het doosje even na te wegen.