Pilsbieren getest, geproefd en (soms) goedgekeurd

De Belgische bieren komen niet allemaal even goed uit deze test. Buitenlandse bieren en sommige supermarktbieren scoren dan weer wel verrassend goed.
Zes jaar na het vorige onderzoek leek het hoog tijd om de pilsbieren (44 in totaal) aan een labotest te onderwerpen (oorspronkelijk extract, alcoholgehalte) en aan een panel van op zijn minst 60 proevers voor te leggen.
Belgische bieren verliezen van hun pluimen
Eerste opvallende resultaat: de grote Belgische merken zakken in het klassement terwijl enkele buitenlandse merken een plaats bovenaan veroveren. Vooral het gebrek aan grondstoffen ("oorspronkelijk extract") levert sommige bieren uit ons eigen landje een minder goede score op.
Ook enigszins verrassend is dat negen van de tien buitenlandse bieren een goede score kregen voor de smaaktest, omdat we de Belgische bieren toch vaak beschouwen als de referentie als het op smaak aankomt.
Supermarktbieren gooien hoge ogen
Nog een verrassing: twee supermarktbieren zijn Beste Koop. Ze kregen een goede score voor smaak tijdens de blinde test, hun oorspronkelijk extractgehalte was prima en hun prijs laag.
Al waren er ook supermarktbieren die helemaal onderaan in de rangschikking eindigden, vooral omdat er te weinig grondstoffen voor waren gebruikt.
Enkele aandachtspunten
In totaal zijn er in deze test 13 bieren die voor ons te weinig grondstoffen bevatten. Daarnaast missen etiketten op bierflesjes en blikjes vaak noodzakelijke informatie. Vergelijken we de prijzen met vijf jaar geleden, dan blijkt het pintje op café nu bijna 20 % duurder, pils in de winkel wordt goedkoper.
Zeg niet zomaar "pils"
Een doorn in ons oog is ook de soms fantasierijke benamingen die de pilsbieren meekrijgen: "luxe pils", "premium", "lager premium",... Test-Aankoop eist dat de benaming « pils » enkel is weggelegd voor bieren die aan bepaalde wettelijke verplichtingen, zoals genoeg extract, voldoen. We pleiten dan ook voor de systematische vermelding van het oorspronkelijk extractgehalte en een ingrediëntenlijst. Nu is enkel de benaming « bier » verplicht.