Nieuws

Pas op voor vergiftiging bij vitamines voor kinderen met te hoge dosering

06 september 2021

Sommige vitamines voor kinderen bevatten meer dan de aanbevolen dosis, blijkt uit onze analyse. Wees hier voorzichtig mee en bespreek het toedienen van vitaminesupplementen aan je kinderen met je apotheker, zeker als je hen verschillende supplementen toedient.

Onze analyse toont aan dat sommige producten voor kinderen (multivitamines, vitamine D en andere supplementen) te hoge doseringen kennen, zeker als het gaat om vitamine A en D. 

Te veel aan vitamine A

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de multivitamine 'Omnivit Junior Gummies', dat vanaf de leeftijd van 3 jaar gebruikt kan worden met 1 kauwtablet per dag.


Een kauwtablet Omnivit Junior Gummies bevat 1.188 microgram vitamine A. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar bedraagt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A slechts 300 microgram per dag. De toelaatbare dagelijkse inname voor deze leeftijdsgroep bedraagt 1.100 µg per dag, volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Met 1 kauwtablet per dag overschrijd je dus de door de EFSA aanbevolen inname. Aangezien een teveel aan vitamine A tot vergiftiging kan leiden, moet je voorzichtig omspringen met de dosering. Zeker omdat je vitamine A in heel veel voedingsmiddelen terugvindt, denk aan boter, margarine, zuivelproducten, eieren enz...

We hebben dit probleem aangekaart bij de fabrikant.

Te veel aan vitamine D

Ook bij onze analyse van 34 soorten vitamine D voor kinderen tussen 0 en 6 jaar stelden we in meerdere gevallen problemen met overdosissen vast.

Naar dossier voedingssupplementen voor kinderen

De aanbevolen dosering vitamine D voor kinderen is 10 µg per dag. Het is belangrijk om je aan deze dosering te houden, aangezien een overschot aan vitamine D kan leiden tot hypercalcemie, neurologische aandoeningen en nefrolithiase. 

Bijkomende voedingssupplementen 

Ten slotte dien je ook op te letten met het combineren van verschillende voedingssupplementen. Zo zijn er ouders die hun kinderen ook nog andere supplementen geven, zoals probiotica, omega 3 enz... Echter bevatten deze soms ook vitamine D, waardoor de inname buitensporig kan zijn en een groeiachterstand kan veroorzaken.

Hierbij enkele voorbeelden:

Pediakid Omega 3 

 

Multivitamine Alvityl Vitaliteit siroopAltijd op medisch advies

Laat je niet misleiden door de tabel op de verpakking met de vitaminegehaltes van een voedingssupplement (ook referentie-innames genoemd). Elke voedingsstof heeft een specifieke referentie-inname, vastgelegd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Het probleem is dat deze waarden eigenlijk voor volwassenen zijn, en dus niet voor kinderen die hele andere behoeften kennen. 

Om problemen met overdosissen of zelfs vergiftigingen te vermijden, geef je je kinderen enkel voedingssupplementen op medisch advies, zelfs als deze supplementen voorschriftvrij te verkrijgen zijn.

Geef daarnaast de voorkeur aan vitamine D-supplementen die verkrijgbaar zijn bij je apotheker. De apotheker kan je tips en de nodige uitleg geven over de doseringen en over de manier van toediening.

Bekijk onze 'Pinokkio'-producten om meer vitamines met misleidende claims te bekijken.

Naar onze pinokkio-producten