Nieuws

De beste olijfolie voor minder dan 5 euro

27 oktober 2021

Wij hebben 27 extra vierge-olijfolies getest. Uit onze degustatie- en labotests blijkt dat de kwaliteit uitstekend is. En het goede nieuws is dat ze, op een paar uitzonderingen na, nog nooit zo goedkoop zijn geweest. Dit zijn de Beste van de Test en onze 7 Beste Kopen, allemaal onder de 5 euro.

Om tot een uitstekende olie te komen, is de manier waarop de oorspronkelijke vrucht wordt verwerkt – van de boom, via extractie en opslag, tot het bottelen – van belang. Dit geldt vooral voor extra vierge-olijfolie, zoals onze recente tests opnieuw bevestigen.

Oxidatie is een van de vijanden die de kwaliteit van de olie kunnen verpesten. Dat is een natuurlijk verschijnsel, veroorzaakt door licht, warmte en contact met de lucht. Olijfolie is echter iets meer beschermd dan andere soorten olie, vanwege haar antioxidanten. Om na te gaan of de olie geoxideerd is, meten wij in het labo de "peroxidewaarde" en de "UV-absorptie". Geen van de 27 door ons geteste olijfolies overschreed de grenswaarden. Ook werd nagegaan of er sprake was van gisting (bijvoorbeeld als gevolg van slechte opslag van de olijven). Maar ook op dat vlak bleek de kwaliteit goed.

De meeste van de door ons geteste producten behaalden een zeer goed rapport, met een gemiddelde van minstens 75 %. Ben je benieuwd naar de resultaten? Ga naar onze koopwijzer van olijfolie. Naast de Beste van de Test, vind je er dit jaar niet minder dan 7 olies met het Beste Koop-label.

Ontdek de beste van de test en 7 beste kopen

Het verschil tussen vierge en extra vierge

Olijfolie – de schat van Europa dat zowel de belangrijkste producent (68 %), exporteur als consument is – is het enige levensmiddel waarvoor de wetgeving "organoleptische" tests (= degustatie) voorschrijft. Gebreken worden niet getolereerd. Smaak is inderdaad een essentieel en in zekere zin het voornaamste kwaliteitscriterium voor olijfolie, in tegenstelling tot andere factoren zoals de kleur, die van weinig belang is.

Wat is precies het verschil tussen "olijfolie van de eerste persing" of "vierge", en "extra olijfolie van de eerste persing" of "extra vierge" olijfolie? Vierge olie mag tot 2 g vrije vetzuren ("vrij oliezuur") bevatten, terwijl extra vierge olie niet meer dan 0,8 g mag bevatten. Hoe lager dit gehalte, hoe beter. De minder dure vierge olie kan je gebruiken om te koken, terwijl de extra vierge-olijfolie al haar nuances beter rauw, op smaak, onthult. Advies nodig voor je volgende aankoop? Onze koopgids olijfolie legt alles uit wat je moet weten.

In onze analyse stelden drie olijfolies (twee daarvan, de olijfolie van Delhaize en Delhaize bio, zijn niet in de koopwijzer opgenomen omdat zij intussen van leverancier zijn veranderd) ons teleur in de organoleptische test, omdat zij dichter bij de benaming "vierge" bleken te liggen dan bij "extra vierge".

Zo testen wij olijfolie

Goedkoper dan in 2018

De acht door ons geteste olijfolies hebben nog een ander, niet te verwaarlozen voordeel: ze kosten allemaal minder dan € 5 per fles. Aangezien de olijventeelt onderhevig is aan klimaatveranderingen, kan de olieprijs nogal volatiel zijn. Ons onderzoek van 2021 laat een gemiddelde prijsdaling van 5 % zien ten opzichte van ons marktonderzoek in 2018. Onze "Beste van de Test"-olijfolie kostte € 6,38 per liter in 2013 en € 7,98 per liter in 2018, terwijl je die nu voor € 4,99 op de kop kunt tikken. Een zeldzaamheid!

Gemiddeld varieert de prijs van olijfolie van € 5,24 per liter bij de discounters tot € 5,55 per liter bij de huismerken en € 11,53 per liter (d.w.z. het dubbele) bij de nationale merken. Weet dat biologische labels niet noodzakelijk de beste prestaties leveren in onze test, en dat hun prijzen gemiddeld € 2 duurder zijn (€ 8,33/l).

Vergelijk olijfolie