Nieuws

Muesli het allerbeste ontbijt? Niet altijd

15 september 2022

Muesli is op zich een uitstekende keuze om de dag te starten. Uit onze test van 15 muesli's blijkt echter dat bepaalde producten minder evenwichtig zijn dan andere, bijvoorbeeld door de toegevoegde suikers. Bovendien misleiden sommige merken met de droge vruchten en noten op de verpakking.

Na een hele zomer lang croissants als ontbijt is het nu opnieuw tijd om de dag te beginnen met een gezonde maaltijd. En muesli is daarbij qua voedingswaarde een uitstekende keuze. Het bevat weinig vet en geen toegevoegde suikers, en helpt je zelfs om af te slanken. De vezels in muesli bezorgen je namelijk urenlang een verzadigd gevoel. Resultaat: geen hongeraanvallen en dus ook minder zin in om tussendoor te snoepen.

Sowieso helpt een evenwichtig ontbijt om gezond te blijven en een correct lichaamsgewicht te behouden.

Zo ontbijt je gezond(er)

Test van 15 merken

Een test van 15 muesli's uit de supermarktmet een mix van gedroogd fruit en noten (en eventueel pitten of zaden) toonde aan dat niet alle producten even goed zijn. Sommige blijken namelijk niet zo gezond en vermijd je dus beter.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de muesli van Delhaize, de Boni Selection-muesli (niet bio), Country Store van Kellogg's, de Crownfield-muesli van Lidl en Fruit & Note van Albert Heijn. Ze bevatten immers gekonfijte vruchten en bananenchips die werden geweekt in een suikeroplossing.

Aan het product van Kellogg's werd bovendien suiker en glucosesiroop toegevoegd. Deze ingrediënten zijn niet noodzakelijk en zorgen ervoor dat de producten meer suiker bevatten.

Misleidende verpakkingen

We stelden ook vast dat bepaalde ingrediënten die in het groot op de verpakking prijken, bij sommige producten amper aanwezig blijken te zijn.

Country Store van Kellogg's

Country Store van Kellogg's bevat 8,5% rozijnen, en amper 1% gedroogde appels en 1% noten per 100g.

Golden Bridge van Aldi

De Golden Bridge-muesli van Aldi bevat nauwelijks 0,5% noten, 0,5% gedroogde abrikoos en 0,3% gedroogde appels.

En dat terwijl de illustraties op beide verpakkingen een stuk meer lijken te beloven.

Bio muesli van Jumbo

Alhoewel de muesli van Jumbo geen misleidende verpakking heeft, zijn we toch teleurgesteld over het lage gehalte aan droge vruchten (1,9% abrikozenstukjes en 0,5% appelstukjes) ten opzichte van de hoeveelheid rozijnen (29,6%).

Op zoek naar gezonde en voordelige muesli? Onze koopwijzer helpt je op weg. Weet dat je ook op de eventuele Nutri-Score kunt vertrouwen.

Naar de resultaten van onze test