Nieuws

Verras je moeder met een speciale moederdagbrunch: 3 eenvoudige recepten

09 mei 2023
Koken voor moeder

Moederdag komt er aan en dus ook de zoektocht naar het juiste geschenk. Vergeet cadeaus die je moeder alleen maar meer werken bezorgen. Je zet haar pas echt in de bloemetjes als je een zelfgemaakt slaatje, dessert of een ander origineel gerecht cadeau kan doen. En natuurlijk mag je dan zelf ook meesmullen. Geen inspiratie? We zetten je op weg met deze drie recepten.

Waarom een brunch voor Moederdag?

Een brunch organiseren voor Moederdag is bij heel wat gezinnen een jaarlijkse traditie. Het biedt dan ook heel wat voordelen. Het geeft je moeder niet enkel de kans om op haar speciale dag wat langer uit te slapen - wat al een leuk extra cadeau is -, maar het geeft jou ook de ruimte om rustig je voorbereidingen voor het eten te doen. Bovendien zijn brunchgerechten vaak snel te bereiden, waardoor je tijd in de keuken ook beperkt kan blijven. Bovendien is er bij een brunch door de variëteit aan gerechten ook altijd voor iedereen wat wils. Nog niet overtuigd? Dan geven we je hieronder alvast graag drie recepten mee die je zullen doen watertanden.

Recepten voor een moederdagbrunch

Ricottapannenkoeken met tomaten

Voor 4 personen - voorbereiding: 45 min – in de oven: 10 min

Ingrediënten

• 300 g kerstomaten
• 250 g verse spinazie of rucola
• halve rode ui
• 240 g ricotta
• handvol rozemarijntakjes
• 1 ei
• 3 el olijfolie
• 310 ml halfvolle melk
• 185 g zelfrijzende bloem
• 20 g gemalen parmezaan
• 30 g boter
• 2 el balsamicoazijn
• versgemalen peper en zout
• grof zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200° C. Leg de kerstomaten met tak en al in een ovenschotel.
  • Besprenkel met een beetje olie, strooi er wat peper en grof zout over en druppel er een beetje balsamico overheen.
  • Hak de rozemarijntakjes in kleine stukjes en leg ze tussen de tomaten. Plaats de ovenschotel ongeveer 10 minuten in de oven, tot de pel van de tomaten begint te rimpelen.
  • Meng de ricotta en het ei in een kom. Klop goed door elkaar. Voeg de melk en de bloem toe en klop alles samen tot een smeuïge massa. Voeg de parmezaanse kaas toe en een kruid af met peper en zout.
  • Laat een klontje boter smelten in een grote antiaanbakpan op een matig vuur.
  • Giet kleine hoeveelheden beslag in de pan en bak kleine pannenkoekjes. Ongeveer 2 minuten aan beide kanten volstaat. Normaal gezien is er beslag voor een twaalftal pannenkoekjes.
  • Snipper de rode ui en meng hem onder de spinazie of rucola. Sprenkel er een beetje olijfolie en balsamico overheen en kruid met peper en zout.
  • Serveer de pannenkoekjes warm met wat blaadjes spinazie of rucola en gegrilde kerstomaatjes.

Vruchtensalade

Voor 10 personen - voorbereiding: 20 min

Ingrediënten

• 5 mini-ananassen
• 1 appel granny smith
• 1 banaan
• 1/2 meloen
• 1 sinaasappel
• 2 nectarines

• 150 g druiven (wit en blauw)
• 200 g aardbeien
• sap van 1 sinaasappel
• sap van 1 citroen
• 2 eetlepels suiker
• frambozen, aalbessen en stervrucht voor de versiering

Bereiding

  • Snij de ananassen middendoor in de lengte, verwijder het vruchtvlees en snij het in dobbelstenen.
  • Houd de lege ananashelften apart.
  • Was de overige vruchten, schil ze en snij ze in kleine stukken.
  • Voeg het sinaasappel- en het citroensap toe en de suiker.
  • Meng alles grondig onder elkaar en zet het in de koelkast.
  • Schik de lege ananashelften op borden en vul ze op met de stukjes fruit.

Lichte appelcake

Voor 8 personen - voorbereiding: 15 min - bereiding: 40 min 

Ingrediënten

• 100 g boter
• 30 g bakbestendige zoetstof
of 100 g suiker
• 2 eieren 
• 75 ml melk
• 200 g zelfrijzende bloem
• 200 g stukjes appel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter zacht worden.
  • Voeg de zoetstof of de suiker bij de boter en doe er de eieren een voor een bij.
  • Maak een kuiltje in de bloem, voeg het beslag toe, samen met de melk en meng alles tot een luchtig deeg.
  • Voeg de stukjes appel toe en meng nogmaals.
  • Beboter een cakevorm en bestuif met bloem. Giet het deeg in de vorm. Schuif in de oven en laat 35 tot 40 minuten bakken.

Wil je meer inspiratie?

Bestel dan snel onze praktische gids "Gezond genieten". In dit boek vind je 50 makkelijke en smaakvolle recepten, samen met een resem praktische tips waarmee je jouw calorie-inname kunt beperken. Zo kun je smaak en plezier combineren met evenwicht en gezondheid!

Ik wil deze gids.