Welke pudding is het minst ongezond?

Wat zijn zuiveldesserts?
Zuiveldesserts zijn desserts op basis van melk of room. Pudding, rijstpap, griesmeelpap en flan vallen binnen deze eerste categorie, desserts zoals liegeois, tiramisu, (choco)mousse en cheesecake binnen de tweede.
In onze test legden we de focus op verschillende smaken pudding.
Waarom zijn zuiveldesserts meestal ongezond?
Terwijl zuiveldesserts op basis van melk in de grijze zone van de voedingsdriehoek zitten, staan die op basis van room resoluut in de rode bol. Dat betekent dat je er maar beter niet te vaak en niet te veel van smult.
Net als gewone melk bevatten melkdesserts eiwitten, vitamines B2, B12 en calcium, voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Toch staan ze niet bij melk in de groene zone van de voedingsdriehoek: in tegenstelling tot het basisproduct zijn ze (ultra)bewerkt en bevatten ze toegevoegde suikers, waardoor ze minder gezond worden.
Drie tot vier suikerklontjes per potje pudding
Zo bevat een potje van 125 gram pudding gemiddeld drie tot vier suikerklontjes, goed voor zo'n 180 kcal per potje.
Let ook op met lightproducten. De bevatten weliswaar minder suiker, maar zoetstoffen zijn ook niet bepaald gezond.
Versies op basis van volle melk tot slot bevatten ook meer verzadigde vetten en calorieën dan versies met magere of zelfs halfvolle melk.
Desserts met room: lege calorieën
Mousses, liégois en tiramisu worden niet gemaakt met melk, maar met room, en bevatten doorgaans meer caloriën en (verzadigde) vetten. Zij staan daarom in de rode bol van de voedingsdriehoek: ze leveren veel energie, maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen. Lege calorieën dus, en zoveel mogelijk te vermijden.
Ultrabewerkte desserts met lange ingrediëntenlijsten
Puddings en andere dessertjes zijn ook vaak ultrabewerkt, en bevatten veel additieven. Hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe bewerkter het product.
Kies daarom zoveel mogelijk voor onbewerkte, verse producten met een zo kort en eenvoudig mogelijke ingrediëntenlijst, en eet en drink zo min mogelijke lege calorieën.
Moet je daarom je geliefde dessertjes opgeven? Nee hoor, wij vonden zeven opties waarvan je zonder al te veel schuldgevoel kunt smullen.
Hoe hebben we onze gezondheidsscore berekend?
Wij ontwikkelden een eigen, unieke gezondheidsscore in functie van de geldende voedingsrichtlijnen, waarmee je snel en gemakkelijk voedingsproducten (en dus ook pudding) kunt vergelijken.
Om deze score te berekenen, baseren we ons op de informatie op het etiket van een product: we kijken niet alleen naar de Nutri-Score, maar ook naar de portiegrootte, de voedingswaarde per portie, zoetstoffen in de ingrediëntenlijst, eventuele additieven, en tot slot de bewerkingsgraad.
Resultaten van onze test
Wij berekenden onze gezondheidsscore voor 83 puddings in allerhande smaakjes. Zeven producten waren biologisch, tien producten plantaardig. Zes producten bevatten extra eiwitten ("proteïnepuddings").
De overgrote meerderheid van de puddings (70 van de 83) behaalde een aanvaardbare score. Ze hebben vaak Nutri-Score C, zijn ultra-bewerkt en bevatten (niet zo veilige) additieven. Het gaat dan om additieven die wij als weinig aanbevolen of twijfelachtig beschouwen.
Zes puddings tot slot kregen een slechte gezondheidsscore. Bekijk alle resultaten in onze koopwijzer.
Dit zijn de meest ongezonde puddings
Conclusie: welke pudding is het minst ongezond?
Slechts zeven puddings behaalden een goede score (vanaf 60 op 100, dus nog steeds niet fantastisch). Eentje stak er echter met kop en schouders bovenuit: het sojadessert met chocoladesmaak van Provamel haalde maar liefst 76 op 100.
Het valt bovendien op dat zes van de zeven minst ongezonde opties plantaardige sojadesserts zijn, en strikt genomen dus geen zuiveldesserts.
Onthou wel, zelfs deze minst ongezonde keuze is nog geen gezond dessert. Bewaar zulke puddings dus voor af en toe, en kies op dagelijkse basis voor een gezonder alternatief zoals (magere) yoghurt met vers fruit.