Nieuws

Choco zonder palmolie

19 november 2013
Choco zonder palmolie

De onheilstijdingen dat palmolie ongezond is door de hoge gehaltes verzadigde vetzuren, klinken steeds luider. Ondertussen zijn er verschillende soorten smeerpasta op de markt zonder deze vetstof. Al zijn die niet allemaal even geslaagd op het vlak van de smaak en de voedingswaarde.

Onder meer Delhaize neemt de kritiek op palmolie ter harte en wil die vetstof in de producten van zijn huismerk dan ook vervangen of verminderen. Een mooi voorbeeld van een Delhaize-product zonder palmolie is de chocopasta met hazelnoten. Daarmee wil Delhaize het opnemen tegen de bekende chocopasta van Nutella, die wel palmolie bevat. Maar is het ook een waardige concurrent? Wij vergeleken enkele chocopasta’s.

Calorieën en soort en hoeveelheid vetten

De chocopasta van Delhaize is alleszins even vet, calorierijk (536 kcal/100 gram) en zoet als die van Nutella (544 kcal/100 gram). Hij bevat ook evenveel hazelnoten. Het verschil zit hem in de soort van vetten. Door het gebruik van zonnebloemolie bevat de chocopasta van Delhaize bijna de helft minder verzadigde vetten dan die van Nutella. 

De chocopasta van Meli is trouwens nog minder calorierijk (438 kcal/100 gram) dan die van Nutella en Delhaize. Deze bevat zelfs maar half zoveel verzadigde vetten als die van Delhaize.

De lichte chocoladepasta van Ballade – die al een tijdje op de markt is – is met zijn lage caloriegehalte (233 kcal/100 gram) en beperkte hoeveelheid vetten pas echt een alternatief voor wie een dieet volgt.

Ook een kwestie van smaak

De voedingswaarde is uiteraard niet het enige dat telt. Hoe interessant de samenstelling ook is, qua smaak kan de chocopasta van Ballade niet tippen aan Nutella.

Bij de smaaktest waren de kinderen ook niet erg te vinden voor de chocopasta van Meli. Die vonden ze te zoet, terwijl hij nochtans minder koolhydraten bevat dan die van Nutella en Delhaize. 

Wat de smaak betreft, kan enkel de chocopasta van Delhaize volgens onze proevertjes concurreren met die van Nutella, ook al is hij iets vloeibaarder en minder smeuïg.

Eén ding is zeker: chocopasta blijft een product uit het topje van de voedingsdriehoek, dat u dus maar beter met mate eet.