Nieuws

Melkchocolade: heerlijk, wanneer hij ethisch is

20 april 2011
Melkchocolade: heerlijk, wanneer hij ethisch is

Na uitgebreide analyse hebben we weinig aan te merken op de melkchocolade in onze winkels, uitgezonderd op het ethische aspect. Daar knelt het schoentje nog.

Chocolade is niet zonder reden onze Belgische trots. We snoepen er graag van en in onze winkelrekken is eigenlijk ook geen slechte chocolade te vinden. Toch gaat Côte d'Or, net zoals in onze vorige test van pure chocolade, opnieuw met zowel het goud als het zilver lopen: zijn melkchocolade is de allerlekkerste uit onze test, net als zijn melkchocolade voor fijnproevers. Goede chocolade heeft een typische smeuïge, niet-korrelige structuur en een zeer homogene smaak. En het oog wil ook wat. Idealiter ziet een chocoladetablet er hard en glanzend uit.

Een bittere nasmaak

Jammer genoeg kunnen er minder lovende dingen worden gezegd over het ethische aspect van de chocolade-industrie. De helft van de geteste merken zijn niet eerlijk en/of duurzaam genoeg. Zo'n 75 à 80 % van de cacaobonen voor onze chocolade wordt geteeld in West-Afrika, vooral in Ghana en Ivoorkust. Doordat de meeste cacaoboeren er onder de armoedegrens leven en zich geen ingehuurde hulp kunnen veroorloven, werken er heel wat kinderen mee op de plantages. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de kinderen in Ivoorkust niet naar school gaat.
Daarnaast kan de teelt van cacaobonen ook de biodiversiteit ter plaatse bedreigen, doordat er steeds meer vruchtbare bossen en wouden worden gekapt om plaats te maken voor plantages. De boeren gaan ook zelden milieuvriendelijk te werk: er is dringend nood aan duurzame methoden zonder pesticiden.

Koop ethisch

Gelukkig zijn er ook alternatieven te vinden die zowel ethisch als lekker zijn, al worden ze nog te weinig gekocht. Fair trade-chocolade maakt amper 1 % uit van de totale verkoop in België. Nochtans kan certificatie zoals het Fair trade-label wanpraktijken zoals kinderarbeid uitsluiten, terwijl het Rainforest Alliance-label een engagement is om de plaatselijke fauna en flora te beschermen.