Nieuws

Lauwe koffie drinken om gezond te blijven?

13 juli 2016
Verband warme dranken en slokdarmkanker

Wetenschappers hebben een duidelijke link ontdekt tussen slokdarmkanker en de consumptie van hete dranken (warmer dan 65 °C). En hoe hoger de temperatuur van de drank, hoe hoger het risico. U vermijdt dus best gloeiend hete dranken!

Heel hete dranken drinken zou de kans op slokdarmkanker verhogen, zo luidt de conclusie van een groot onderzoek van het IARC, het kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Slecht nieuws dus voor de liefhebbers van koffie, thee en andere warme dranken.

De studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Oncology, was aanvankelijk gericht op het mogelijk kankerverwekkend effect van de consumptie van koffie, thee of maté. Dit effect is gelukkig niet bevestigd, maar de 23 wetenschappers die aan de studie deelnamen, legden wel een duidelijke link tussen slokdarmkanker en de consumptie van hete dranken (warmer dan 65 °C). En hoe hoger de temperatuur van de drank, hoe hoger het risico.

Laten we voorzichtig zijn

In tegenstelling tot andere delen van de wereld zoals China, Turkije of Zuid-Amerika, hebben wij niet de gewoonte om onze dranken gloeiend heet te drinken. Desondanks is 65 °C relatief weinig. 

Met een eenvoudig koffiezetapparaat bestaat er minder risico om deze temperatuur te overschrijden, maar hoe zit het met espressomachines, automaten voor warme dranken (koffie, thee, soep...) of zelfs het water dat rechtstreeks uit uw waterkoker komt wanneer u een thee of kruidendrankje bereidt? 

De theepuristen zullen u vertellen dat groene thee water vereist met een temperatuur van 70-80 °C, terwijl bij zwarte thee water van 80-95 °C gebruikt wordt. Dat is inderdaad zo, want op die manier kan de thee goed trekken en komen de aroma's goed vrij. 

Maar uiteraard hoeft u uw tong niet te verbranden door de thee op deze hoge temperatuur te drinken! Een goede raad: vermijd voortaan gloeiend hete dranken en laat ze een beetje afkoelen alvorens ze te consumeren. Dat zal niets aan hun aroma veranderen.

Raadpleeg ons dossier

Wilt u de beste manier kennen om het water voor uw oploskoffie,  instantsoep of kopjes thee op te warmen?