Nieuws

Lasagne is geen volwaardige maaltijd

09 januari 2019

Een kant-en-klare lasagne is snel, goedkoop en vooral ook gemakkelijk. Helaas zal die lasagne wel lekker maar zelden evenwichtig zijn. Compenseren doe je met extra groenten, een soep of een stuk fruit als dessert.

Hoewel de kant-en-klare lasagnes uit de winkel nogal afwijken van het traditionele recept, konden onze proefkonijnen ze wel (bijna) allemaal smaken. Voor minder dan € 2 heb je al lekker gegeten.

Zo'n portie voldoet echter niet aan de behoeften van een volwassene voor de hoofdmaaltijd. Vul een lasagne daarom bijvoorbeeld aan met een extra portie groenten (zoals een salade), een soep als voorgerecht of een stuk fruit als dessert.

Niet volgens het klassieke recept

Wij kochten zowel voorverpakte lasagnes uit de koeltoog als porties die voor ons werden afgewogen in de traiteurafdeling van de supermarkt. Elke portie woog tussen 350 en 450 gram. We bekeken de etiketten en de prijs, en we schotelden de klaargemaakte lasagnes voor aan ons panel van fijnproevers. Helaas laten heel wat producten punten liggen door hun onvolledige etiketten en onevenwichtige samenstelling.

Volgens het klassieke Italiaanse recept is een bolognesesaus een tomatensaus met rundergehakt, pancettaspek, wortel, selderij en ui. Maar weinig kant-en-klare lasagnes volgen dit traditionele Italiaanse recept. Meestal bevatten ze (goedkoper) varkensgehakt en minder (en/of andere) groenten.

Te vet en te zout

Onwettig is een bolognesesaus met varkensvlees niet, maar het beïnvloedt wel de voedingswaarde van de lasagnes. Uit onze vergelijkingen blijkt immers dat lasagnes met varkensvlees aanzienlijk meer verzadigde vetzuren bevatten dan lasagnes met rundergehakt. Bovendien bevatten de porties te veel zout.

Zolang je je bewust bent van dit onevenwicht en je voor de rest van de week de hoeveelheid zout en verzadigde vetten op je bord ietwat probeert te beperken, mag je af en toe wel eens de kant-en-klare weg opgaan. Vul hem dan wel aan met een vezelrijk voor-, bij- of nagerecht, zoals een extra portie groenten, soep of een stuk fruit als dessert. Zo wordt die lasagne alsnog een volwaardige maaltijd.

Lekker gegeten voor minder dan € 2

Dat een kant-en-klare lasagne ondanks de beperkte voedingswaarde wel kan smaken, bewijst ons testpanel van 60 consumenten. Op enkele uitzonderingen na werden alle lasagnes (zeer) lekker bevonden. Drie producten kregen zelfs een uitstekende score.

Heel wat goedkope huismerken halen de top-tien. Voor iets meer dan € 1 zet je al een lekkere portie lasagne van een eersteprijsmerk op tafel. Belangrijk detail: voor die spotprijzen krijg je wel varkensvlees op je bord. Kies je uit gezondheids- of andere overwegingen liever voor rundgehakt, dan betaal je toch al snel drie tot vier keer zoveel. 

Bovendien vielen de twee lasagnes met zuiver rundvlees minder in de smaak bij onze proevers.

Geen gesjoemel met vlees

Vleesfraude konden we overigens niet vaststellen. In navolging van het paardenvleesschandaal in 2013, waarbij lasagnes met rundvlees eigenlijk paardenvlees bleken te bevatten, lieten we een DNA-analyse uitvoeren op de door ons gekochte lasagnes.

Het labo zocht naar rund, varken en paard. Nergens werd paardenvlees aangetroffen, en buiten enkele kleine afwijkingen bevatten de lasagnes telkens de vleessoort(en) die werden vermeld op het etiket.