Nieuws

Lamsvlees: hoe te kiezen, bewaren en bereiden

07 april 2023
lamsvlees met pasen

Pasen nadert en het goede nieuws is dat lamsvlees een gezonde optie is voor je inname van eiwitten, vitamines en mineralen. Volg onze tips voor de keuze, het bewaren en de bereiding van een geslaagd gerecht voor tijdens Pasen. 

Een traditioneel gerecht: lamsvlees met Pasen

Lamsvlees, dat traditioneel gezien op het menu staat tijdens het paasweekend, is rijk aan eiwitten en een prima bron van B-vitamines, zink en goed opneembaar ijzer. Het kan op veel verschillende manieren worden bereid. 

Bij de aankoop van het vlees is het belangrijk de kleur en geur te controleren, evenals de houdbaarheidsdatum op de verpakking in het geval van voorverpakt vlees.

Rijk aan voedingsstoffen

Lamsvlees is helderrood, stevig, zonder witte (vet)strepen en met een aromatische geur. Het inwendige vet is wit en stevig. 

Afhankelijk van de leeftijd van het dier maken we onderscheid tussen benamingen voor lamsvlees:

  • Lam is de benaming voor een schaap jonger dan 12 maanden oud.
  • Wanneer het dier ouder is dan een jaar, wordt het een schaap genoemd. Vanwege de meer uitgesproken geur en smaak wordt dit vlees over het algemeen minder gewaardeerd.
  • Het zuiglam weegt vijf of zes kilo als het ongeveer een maand oud is. Het heeft nooit vast voedsel gegeten en is alleen met moedermelk gevoed. 

Vanuit voedingsoogpunt is dit vlees goed voor je inname van vitaminen, eiwitten en vetten, en rijk aan vitamine B12.

Afhankelijk van het stuk dat je kiest, schommelt het vetgehalte tussen 3% en 15%. Zo bevatten lamskoteletjes en lamsbout minder vet dan de rug, de schouder en lamsgehaktbereidingen.

Naast verzadigd vet, dat beschouwd wordt als een risicofactor voor hart- en vaatziekten, bevat lamsvlees ook een belangrijke hoeveelheid mono-onverzadigde vetzuren, die de 'slechte vetten' deels compenseren. Er is dus niets op tegen om af en toe lamsvlees te eten. De voedingsaanbeveling voor lamsvlees en ander rood vlees, is evenwel niet te overdrijven en maximum 300 gram rood vlees per week te consumeren.

Bereiding van verschillende stukken lamsvlees

Het bereiden van lamsvlees hangt af van de delen die je kiest.

  • De lamsbout, achterschenkel, schouder, ribbetjes en het lamszadel kunnen worden gebraden in de oven of gegrild, zonder toevoeging van vet.
  • Ook koteletten en lamsnek kunnen zonder vet worden bereid, omdat ze al veel vet bevatten.
  • Lamsborst is geschikt om te stoven, voor stoofschotels en bouillons.
  • De koteletten, borstlapjes en lende zijn perfect om te grillen of in de pan te bakken.

10 tips voor het kiezen en bewaren van lamsvlees

1. Controleer bij het kopen van vlees de kleur en geur. Zodra je je keuze hebt gemaakt, is het conserveringsproces een andere belangrijke factor voor het behoud van de smaak en de voedingskwaliteit van het vlees.

2. Vlees moet een neutrale, zachte geur hebben. Vlees met vuil, bloed en afwijkende stukken vlees kun je beter niet consumeren.

3. Wanneer je vacuümverpakt lamsvlees koopt, kies dan voor lamsvlees met de meest recente slacht- of verpakkingsdatum en de meest recente houdbaarheidsdatum.

4. Controleer of er geen vloeistof uit de verpakking is gelekt en of het vlees goed beschermd is.

5. Bewaar het onbereide vlees één tot twee dagen in de koelkast in het koudste deel van de koelkast. Dek het goed af, zodat het niet in contact komt met ander voedsel en het vleessap niet op andere producten kan lekken. 

6. Om onbereid lamsvlees langer te bewaren, kan het ingevroren worden. Het is belangrijk dat je het vlees snel invriest, als het nog vers is. Zo vermijd je dat het zijn vocht en voedingsstoffen verliest en dat het taai wordt. Vet vlees mag minder lang in de diepvriezer blijven omdat die vetten sneller oxideren dan mager vlees. Bewaar lamsvlees niet langer dan 3 maanden in de diepvriezer. 

7. Ontdooi vlees in de koelkast voor de bereiding. Doe dat door het vlees één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het sappig blijft. Kleine stukken vlees kunnen ook in de microgolfoven ontdooid worden. 

8. Controleer goed of het vlees door en door gaar is, ongeacht hoe het is bereid.

9. Na bereiding onmiddellijk opdienen. Laat het vlees niet te lang op kamertemperatuur staan.

10. Als je vlees opnieuw opwarmt, doe dat dan bij minstens 65°C. Het is niet raadzaam om het lamsvlees na de bereiding langer dan twee of drie dagen in de koelkast te bewaren.

Voedsel bewaren