Nieuws

Ethische opmerkingen bij bananen

25 september 2012
Ethische opmerkingen bij bananen

Om de concurrentie te kunnen aangaan, beknibbelen heel wat merken op het loon van hun arbeiders en nemen ze het niet zo nauw met het milieu. We gingen op reportage in Ecuador.

Bananen zijn een belangrijke voedingsbron, zowel in ontwikkelingslanden als bij ons. Maar de prijs die de kwekers krijgen voor deze fruitsoort (die eigenlijk een groot kruid is) keldert onder invloed van de snoeiharde concurrentie op de markt.
En dit gaat bijna volledig ten koste van het loon van de arbeiders. Ook stelden we nog gevallen van discriminatie vast, en blijken bepaalde certificaten toch geen waterdichte garantie.

Op enkele dagen van de Week van de fairtrade, die loopt van 3 tot 13 oktober, gingen wij een kijkje nemen in Ecuador.

Grote merken spelen niet mee

Nee, grote inbreuken op de regels voor menswaardig werk of milieu stelden we niet vast op de bananenplantages van de verschillende merken. Maar aangezien we niet overal een kijkje mochten nemen, kunnen we helaas geen algemene conclusies trekken.

Toch zien we dat er nog steeds praktijken zijn waar eigenlijk al lang paal en perk aan had moeten worden gesteld. Er is nog steeds sprake van discriminatie van vrouwen en tijdelijke werknemers, vakbonden zijn schaars, het milieu is vaak niet de eerste bekommernis.
 
Dole is het enige grote merk dat zijn volledige medewerking verleende aan ons onderzoek en is wellicht niet toevallig het ethisch en ecologisch meest verantwoorde merk van bananen uit deze test. Chiquita en Bonita werkten niet mee. Het is dus maar de vraag of het eerste merk zijn "Rainforest Alliance"-label, dat garant moet staan voor duurzame teelt, wel verdient. Dat het tweede nauwelijks inspanningen doet om bijvoorbeeld een goede relatie met plaatselijke gemeenschappen uit te bouwen, verbaast evenmin.
 
Bananen met Ekooké-label hebben die betrokkenheid wel door hun coöperatieve inslag. Zij dragen bovendien het Max Havelaar-label voor eerlijke en - soms - biologische handel. Zij zijn te vinden bij Colruyt, Cora en Match.

Een enigszins vreemde - want in Europa zelf gekweekte -eend in de bijt zijn bananen van Plátano de Canarias. Zij krijgen een relatief goede beoordeling en proberen dit jaar nog hun intrede te doen op de Belgische markt.

Reportage in Ecuador