Nieuws

Klopt het gewicht van uw voorverpakte verse voeding?

25 september 2014
Klopt het gewicht van uw voorverpakte verse voeding?

Klopt het gewicht op de verpakking van het vlees, de vis, de groenten of het fruit dat u koopt wel altijd? Dat willen we uitzoeken naar aanleiding van een bericht van één van onze Facebookfans, die slechts 84 gram zalm kreeg in plaats van de aangekondigde 100 gram.

Post een foto op onze Facebookpagina als het gewicht van uw voorverpakte verse voeding ook niet overeenstemt met het werkelijke gewicht!

Als u verse, verpakte producten koopt, zoals vlees, groenten of fruit, dan betaalt u aan de hand van het gewicht dat op de verpakking staat vermeld. Maar klopt dat gewicht altijd, en betaalt u de juiste prijs? Blijkbaar niet, als we afgaan op bovenstaande foto, die een van onze fans op onze Facebookpagina postte

Checken bij Albert Heijn

Maar één voorbeeld is natuurlijk te weinig om ons over deze zaak uit te spreken. Daarom wilden we zelf de proef op de som nemen, en kochten we een pakje van de bewuste zalm bij Albert Heijn. Na weging van de inhoud bleek echter dat ook hier te weinig in de verpakking zat. In de plaats van de 100 gram die staan aangekondigd, kregen wij slechts 90 gram zalm. Opnieuw een afwijking dus, van 10 %.

We hebben Albert Heijn uiteraard op de hoogte gebracht van deze twee voorbeelden, zodat zij deze zaak zouden kunnen onderzoeken.

FOD Economie controleert weegschalen

Hoeveel het gewicht op de verpakking mag verschillen van het daadwerkelijke gewicht, is officieel vastgelegd. De toegestane foutmarge is afhankelijk van het gewicht: op een aangeduide hoeveelheid van 5 tot 50 gram mag er een afwijking van 9 % zijn, tussen 300 en 500 gram mag dit nog slechts 3 % bedragen. De FOD Economie, die bevoegd is in deze materie, controleert op geregelde tijdstippen of de weegschalen in de warenhuizen goed staan afgesteld, maar dan houdt het op.

Wat kunt u doen als u vermoedt dat u minder kreeg dan wat op de verpakking staat aangegeven? U kunt al een eerste keer wegen met de verpakking nog dicht. Als dan al blijkt dat er een afwijking is, ga er dan mee terug naar de winkel. Als de verpakking is geopend (wat niet anders kan als u het exacte gewicht wilt kennen), dan kunt u natuurlijk niet eisen dat de winkel u terugbetaalt. Maar het kan voor hen wel een aanleiding zijn om zelf te testen en eventueel bij te sturen. 

Om er zeker van te zijn dat de zaak wordt opgevolgd, post u het best een foto van uw meting als bewijs op onze Facebookpagina. Blijken er grote problemen te zijn, dan nemen wij contact op met de FOD Economie.