Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Kattenvoeding: verwenvoer is overbodig

28 oktober 2015
Kattenvoeding: verwenvoer is overbodig

Voor katten zijn er talloze soorten voeding op de markt. Maar bespaar u het geld voor partysnacks en snoep; uw kat heeft immers genoeg aan een kleine hoeveelheid aangepaste basisvoeding en vers drinkwater. We testten 34 verschillende soorten droge kattenbrokken op kwaliteit, voedingswaarde en gezondheidsvoordeel.

De noden van uw kat

Of u een kieskeurige kat in huis hebt of niet, sowieso moet ze de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgen in de juiste proporties. Ook bij Belgische huisdieren is obesitas immers een groeiend probleem. In de meeste gevallen is 85 gram droge voeding per dag (200 à 300 kilocalorieën) genoeg voor een volwassen kat, al is de precieze portie afhankelijk van de energiewaarde van de gekozen voeding en van de kat zelf.

Extraatjes bovenop het basisvoedsel, zoals tafelrestjes of snoepjes, kunnen snel tot overgewicht leiden en ook melk valt af te raden. Katten worden na het spenen immers lactose-intolerant. Daardoor krijgen ze problemen om melksuiker te verteren, met diarree tot gevolg.

Ken de noden van uw kat

Het belangrijkste bij de keuze van kattenvoer is dat u de samenstelling van de brokken afstemt op uw huisdier. De categorieën op de verpakking, zoals “actief”, “binnenkat”, “junior” en “gesteriliseerd” zijn een goede leidraad. Zo heeft een jong katje bijvoorbeeld nood aan extra energie en voedingsstoffen om te groeien, terwijl een gesteriliseerde of gecastreerde kat ongeveer 30 % minder calorieën nodig heeft dan een vruchtbare kat.

Ook is de energiebehoefte van een kat afhankelijk van de mate waarin ze beweegt: poezen die regelmatig in de buitenlucht op stap gaan verbranden meer calorieën dan binnenkatten die maar zelden actief zijn.

Ten slotte is het ook af te raden om op eigen houtje gezondheidsproblemen zoals nieraandoeningen of obesitas aan te pakken met een aangepast dieet. Als u bij uw kat zulke problemen vermoedt, moet u een dierenarts vragen om een specifiek voedingsplan op te stellen.

Kwart producten voldoet niet

In onze test hebben we standaardvoer voor katten die regelmatig actief zijn in de buitenlucht geanalyseerd. We letten daarbij niet alleen op de energiewaarde en de gehaltes eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook naar de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en aminozuren. Zo moeten de brokken voldoende taurine bevatten, een stof die katten niet zelf aanmaken, maar die wel noodzakelijk is voor hun functioneren. Een kwart van de geteste producten gaat de mist in door een tekort aan taurine, zink en vet en te hoge gehaltes zetmeel, vezels en as.

Hoewel heel wat kattenbrokken goed scoren, zien we de beste resultaten bij de duurdere merken. Toch bestaan er ook goede alternatieven bij de goedkopere (huis)merken. Onze Beste Kopen kosten ongeveer € 2,60 euro per kilo, wat neerkomt op € 6,60 per maand.  In vergelijking met de beste van de test is dat een besparing van € 26, of op jaarbasis maar liefst € 311.

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies