Geen smaakverschil tussen gewone of light jonge kaas

De Nederlandse Gouda-kaas is nog steeds dé klassieker onder de kaas in sneetjes. Maar daarnaast vind je intussen ook al heel wat Belgische kazen in de winkel, zoals Leerdammers, Maredsous, Brugge, Passendale … Een boterham met jonge kaas (4 tot 10 weken gerijpt) is nog steeds een favoriet voor ’s middags, zelfs voor kinderen, en dus blijft het product te vinden in zowat elke koelkast.
Maakt het uit welke soort kaas of welk merk we precies kopen? Ons panel proefde de gewone jonge kaas en de light-variant van meerdere merken en proefde alvast heel weinig verschil tussen een gewone kaas en eentje met minder vet. Maar tussen de standaard Gouda enerzijds en de Passendale, Beemster, Leerdammer of Maredsous anderzijds, bleken er toch wel wat verschillen te ontdekken. En ook de hoeveelheid vetten et zout kan sterk variëren, zoals je ook kunt zien in onze koopwijzer met 33 geteste producten.
Gebruik met mate
Kaas is een afgeleid product van melk en bevat dezelfde belangrijke voedingsstoffen: calcium, magnesium, fosfor, zink, selenium, vitamines A, B2, B12 en D. Maar het productieproces, en dan vooral dat er veel vocht verloren gaat bij het persen en het rijpen, maakt het ook een erg vetrijk, met vooral verzadigde vetten, en een erg zout product.
Vandaar de aanbevelingen om jonge kaas met mate te gebruiken en om te kiezen voor eentje die maximaal 20 gram vet en 2 gram zout bevat per 100 gram. Meer info over hoe je de beste kaas kiest, vind je in onze koopgids.
Niet te veel additieven
Soms voegt men natriumnitraat (E251) of kaliumnitraat (E252) toe aan kaas opdat hij zich beter en langer bewaart. Maar deze nitraten kunnen worden omgezet in nitrieten en in nitrosamines, en die zijn kankerverwekkend, zoals je leest in ons dossier “Nitraten & nitrieten: goed of slecht voor je lichaam?”
Gelukkig bevatten 27 van de 33 geteste producten helemaal geen of amper nitraten of nitrieten. 6 andere kazen bevatten er iets meer van, maar nog steeds onder de maximaal toegestane limiet bij de productie van kaas in Europa.
Ook bij onze microbiologische analyses werden er geen problemen vastgesteld.
Wel hebben we duidelijke verschillen gemeten tussen het gewicht dat op de verpakking stond aangeduid en het gewicht dat er effectief in zat. Dit was bij drie producten het geval. Uiteraard kregen zij voor dit criterium een negatieve evaluatie.
Ontdek alle resultaten
Je vind altijd wel een goede jonge kaas binnen je budget, in welke supermarkt je dan ook je boodschappen doet. Gebruik onze koopwijzer en bepaal de beste kaas op basis van de criteria die het belangrijkst zijn voor jou.