Nieuws

Hoe kun je zelf yoghurt maken?

08 juni 2022
vrouw proeft haar zelfgemaakte yoghurt

Wat is het recept om zelf yoghurt te maken? Welke ingrediënten heb je nodig? Zelf yoghurt maken is heel makkelijk en voordelig. Bekijk onze tips voor het maken van zelfgemaakte yoghurt, zowel met gewone melk als met een plantaardige melk op basis van soja-, kokos- of amandelmelk.

Klassieke yoghurt met koemelk

Je eigen yoghurt maken is heel eenvoudig en voordelig (afhankelijk van de keuze van ingrediënten, tot 30% goedkoper). Vooral de klassieke versie van dierlijke melk. De plantaardige versie met soja is net zo gemakkelijk te maken.

Aan andere plantaardige melk (eigenlijk mag je officieel de termen "melk" en "yoghurt" niet gebruiken als het gaat om soja, amandel, kokos, enz.) moeten natuurlijke verdikkingsmiddelen worden toegevoegd om te voorkomen dat het eindresultaat te vloeibaar is.

Hoe maak je een goede zelfgemaakte yoghurt?

Om yoghurt te maken, heb je alleen melk en melkfermenten nodig om de melk te "enten". Onder invloed van milde warmte (rond 40°C) verandert de melk daardoor in yoghurt.

Waar vind je deze melkfermenten? De eerste optie is door twee grote eetlepels (ongeveer 125 g) in de supermarkt gekochte kant-en-klare yoghurt (niet geroerd) te nemen. De tweede optie is door melkfermenten in poedervorm te gebruiken die verkrijgbaar zijn in zakjes in biologische winkels. Daarna kunnen je je zelfgemaakte yoghurt gebruiken om hiermee opnieuw yoghurt te maken (5 tot 10 keer, want de bacteriën verzwakken).

Welke melk kun je gebruiken om yoghurt te maken?

Halfvolle melk is perfect om te gebruiken. Volle melk is ook geschikt, hiermee krijg je een zachtere yoghurt, maar heeft ook een hoger vetgehalte (3,5%). Magere melk is daarentegen minder geschikt, omdat deze kan leiden tot yoghurt die te vloeibaar is.

Wat kun je doen als je zelfgemaakte yoghurt te dun of te vloeibaar is? Over het algemeen volstaat het om bij het mengen 2 à 3 eetlepels melkpoeder toe te voegen om de consistentie te wat steviger te maken. Melkpoeder helpt ook om de zuurgraad iets af te zwakken als je liever een mildere smaak wilt.

Hoe maak je yoghurt zonder yoghurtmaker?

Je hebt helemaal geen yoghurtmaker nodig om yoghurt te maken, een oven volstaat! Zet de yoghurtpotjes in een ovenschaal en zet deze gedurende 2 uur in de oven op 40°C. Zet vervolgens de oven uit en laat deze zonder de deur te openen de hele nacht staan. 

In een yoghurtmaker duurt de gisting gewoonlijk tussen 8 en 9 uur. Wanneer je de potjes uit de de yoghurtmaker of oven haalt, doet je de deksels erop. Zet deze vervolgens minstens 4 uur in de koelkast alvorens ze te eten.

Hoe maak je Griekse yoghurt?

Griekse yoghurt is yoghurt die is uitgelekt, dat wil zeggen dat de wei is verwijderd. Om je eigen yoghurt op "Griekse wijze" te maken, vervang je een deel van de melk door volle room (ongeveer 750 ml melk en 150 ml room) en gebruik een Griekse yoghurt als yoghurtstarter om de fermenten toe te voegen. 

Geen tijd of zin om zelf yoghurt te maken? Vind de beste yoghurt tegen de beste prijs in onze vergelijkingstool.

59 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,33 per verpakking
59 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,49 per verpakking
64 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,49 per verpakking