Nieuws

Groeimelk met soja is af te raden

23 november 2020

Groeimelk op basis van soja is erg in trek geraakt, met name bij kinderen die lactose-intolerant zijn. Maar dat zorgt ervoor dat kinderen soms grote hoeveelheden isoflavonen, moleculen met een hormonale werking, binnenkrijgen.

Groeimelk op basis van soja voor kinderen tussen 1 tot 3 jaar verscheen enkele jaren geleden op de markt. Bij kinderen die gewone melk slecht verdragen of in gezinnen waar geen dierlijke producten worden geconsumeerd, was deze melk al snel een groot succes.

Maar deze dranken zijn rijk aan isoflavonen, moleculen die onder andere hormonale stoornissen veroorzaken en op latere leeftijd invloed hebben op de voortplanting. Zulke schadelijke effecten op de gezondheid vragen om nader te worden onderzocht. Maar bij twijfel is het beter om voorzichtig te zijn met de consumptie ervan.

Als we ons houden aan de aanvaardbare hoeveelheden (en dus niet meer dan 0,35 mg isoflavonen per kilogram lichaamsgewicht consumeren) is er geen risico, maar onze analyse van verschillende groeimelken op basis van soja toont aan dat met twee flessen per dag van sommige van deze dranken de aanvaardbare hoeveelheden voor kinderen van 1 tot 3 jaar in hoge mate worden overschreden. Door het feit dat hun lichaamsgewicht laag is, wordt de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid snel bereikt of overschreden. 

Rol van de fabrikanten

Onze analyses tonen ook aan dat het isoflavonengehalte verschilt van merk tot merk. ‘Bambix Groeidrink Soja 1+’ bevat bv. 2 mg isoflavonen per fles, of 4 mg isoflavonen per twee flessen, wat boven de aanvaardbare limiet ligt, maar de tolereerbare limiet niet overschrijdt. Anderzijds bevat de groeimelk ‘Alpro soya Groeidrink 1-3’ 10,8 mg isoflavonen per fles, dus ongeveer 21 mg isoflavonen per dag wanneer twee flessen worden gegeven. Voor kinderen tussen 9 en 14 kg (1 tot 3 jaar) is deze waarde 5 keer meer dan de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid. Het is dus de taak van de fabrikanten om hun productieproces aan te passen om het isoflavonengehalte van hun producten te beperken.

Geen wettelijk kader

Aan Franstalige kant beveelt het Office de la Naissance et de l'Enfance (ONE) aan om soja te vermijden vóór de leeftijd van 6 maanden. De Vlaamse tegenhanger Kind & Gezin doet dezelfde aanbeveling, maar trekt de leeftijd op tot 1 jaar. De kijk op de zaak verschilt in ons land met andere woorden.

Daarnaast zijn er geen officiële aanbevelingen wat sojaproducten voor jonge kinderen betreft. In Frankrijk wordt flesvoeding op basis van soja niet aanbevolen voor kinderen onder de 3 jaar en in tegenstelling tot in ons land is die er uit de winkelrekken verdwenen. Wij pleiten dan ook voor een gelijkaardig advies hier in België.