Nieuws

Je kind heeft geen groeimelk nodig om te groeien

09 maart 2022

Zogenaamde groeimelk is geen must. Een peuter kan perfect opgroeien zonder. Dergelijke producten zijn trouwens veel duurder dan traditionele koemelk. Wil je ze toch geven aan jouw kleintje? Dan maak je maar beter de juiste keuze, zonder toegevoegde suiker en smaakstoffen. Wij vertellen je hoe je dat doet.

Groeimelk is zo alomtegenwoordig in reclames en in supermarkten dat je bijna zou denken dat het een misdaad is om je kind er géén te geven. Maar niets is minder waar. Deze gehypte melk is absoluut geen must voor je kind om te groeien. Een klassieke melk doet het werk even goed. Er is overigens geen enkele reden om de ene soort melk meer als "groeimelk" te bestempelen dan andere. Wat wel zeker is, is dat zo'n groeimelken (veel) duurder zijn dan traditionele melk. Wij hebben berekend hoeveel jij zou kunnen besparen.

Vergelijk groeimelken

Wanneer borstvoeding en opvolgmelk in poedervorm ophouden, komen veel jonge ouders in de verleiding om over te schakelen op een zogenaamde "groeimelk". Het staat iedereen vrij zijn kind de melk te geven die hij verkiest, maar het is belangrijk te weten dat er geen officiële aanbeveling bestaat hieromtrent van de autoriteiten die actief zijn op het gebied van de vroege kinderjaren. Kind & Gezin adviseert om tussen de 1 en 1,5 jaar over te schakelen van opvolgmelk op volle melk, op voorwaarde dat het kind een gevarieerde en evenwichtige voeding krijgt. Voor de Franstalige tegenhanger ONE (Office de la Naissance et de l'Enfance) mag koemelk worden gegeven vanaf de leeftijd van 18 maanden (tot die tijd alleen opvolgmelk). 

Geen specifieke voorschriften

Om in de handel te mogen worden gebracht, moeten opvolgmelken in poedervorm wat hun samenstelling betreft voldoen aan de Europese regelgeving. In Frankrijk is dat ook het geval voor groeimelk, maar hier niet. Daarom wordt de consumptie van groeimelk vóór de leeftijd van 1 jaar afgeraden. Voorts is het belangrijk om te beseffen dat zo'n "groeimelk" je kind enkel doet "groeien" als het wordt aangevuld met een gezonde en gevarieerde voeding, net zoals andere melk overigens. Wij vragen dan ook dat deze term niet meer wordt gebruikt. Hij impliceert ten onrechte dat je kind niet zal groeien zonder een dergelijk product te consumeren.

Naar ons dossier groeimelk

Door het gebrek aan regelgeving kunnen vele producten, die uit voedingsoogpunt sterk verschillen, onder de benaming "groeimelk" worden verkocht. Hun samenstelling verschilt ook wat betreft toegevoegde suikers of smaakstoffen. Daardoor zijn er zelfs groeimelken met koekjes te vinden in de winkelrekken! Zoiets zou verboden moeten worden. 

De juiste keuze maken

Wil jij je kind groeimelk geven, wees dan alert wanneer je je keuze maakt. Wij hebben alvast de etiketten van 52 producten grondig onder de loep genomen om jou op weg te helpen. Producten met meer dan 2 gram eiwit per 100 ml worden niet aanbevolen, evenmin als producten met vanille-aroma of toegevoegde suikers.

Vergelijk de 52 groeimelken