Nieuws

Garnalen écht goedkoper? Niet overal!

07 november 2018

Door de warme zomer worden er in onze Noordzee zoveel grijze garnalen gevangen dat de prijs op de visveiling is gekelderd. Of jouw tomaat-garnaal of garnaalkroket daardoor ook fors goedkoper wordt, is echter geen zekerheid.

“Garnalenprijs keldert door grote aanvoer”, stond er onlangs in alle kranten. Door de warme zomer zit onze Noordzee immers vol garnalen, en dat zou je moeten merken in je portemonnee. Maar die conclusie is nogal kort door de bocht, zo blijkt uit ons onderzoek.

Enkel ongepelde garnalen

Het klopt inderdaad dat de garnalenprijs op de visveiling de laatste zes maanden is gekelderd van zo’n € 10 per kilo naar amper € 3 per kilo. Daardoor vind je bij de (eerlijke) visboer zachte prijsjes voor ongepelde garnalen. Ook in de weinige supermarktketens die ongepelde garnalen verkopen, zien we lagere prijzen.

Koop je daarentegen (vaak voorverpakte) gepelde garnalen, dan zal je de prijsdaling minder snel voelen. De prijs van het verwerkingsproces weegt immers zwaarder door op de eindprijs dan die van het hoofdbestanddeel.

Let op, wij troffen in ons onderzoek wel degelijk vishandels aan waar de prijzen ongewijzigd blijven en de klant dus niet mee profiteert van de prijsdaling. Eén viswinkel in Kortrijk rekende zijn klanten bijvoorbeeld nog steeds € 18,50 aan per kilo ongepelde garnalen; die winstmarge is dus buiten proportie.

Weet wat je koopt

Geen idee waar je op moet letten wanneer je verse zeevruchten koopt? In ons dossier vind je de beste tips.

Naar het dossier over zeevruchten