Nieuws

Goedkoopste kippen ook het lekkerste

18 juli 2022

“De goedkoopste kippen zijn de lekkerste,’ was de conclusie van onze expertenpanel. 32 kippenfilets proefden ze: van conventioneel snel gekweekte kippen tot kippen die langer en beter buiten leven. De prijzen lopen sterk uiteen, net zoals de omstandigheden waarin de dieren hebben geleefd en wat ze hebben gegeten.  

Het aanbod ‘kip’ in de supermarket is enorm. De prijsverschillen ook en de omstandigheden waarin de kippen hebben geleefd eveneens. Hoe kies je in dat aanbod, rekening houdend met je portemonnee, het belang dat je hecht aan dierenwelzijn en wat je lekker vindt? 

Om die keuze te kunnen maken hebben we 32 hele kippen gekocht, deze hebben we onderverdeeld in vier categorieën.  

De eerste categorie is de conventioneel gekweekte kip uit de intensieve landbouw. De tweede is een tussencategorie van kippen die van betere kwaliteit lijken te zijn. Tenminste, ze pakken uit met labels die verwijzen naar ‘traditie’, ‘van weleer’ en ‘high quality’ zonder dat die labels evenwel extern gecontroleerd zijn. De derde categorie is bio en de vierde ‘label rouge’. Dat laatste label is Frans maar vind je ook bij ons veelvuldig in de supermarkten. 

Zelfde kip, ander leven 

Op het vlak van voedingswaarden vonden onze experts weinig verschil tussen de de vier categorieën kip. Op het vlak van dierenwelzijn en duurzaamheid daarentegen zijn er grote verschillen. Alleen een biolabel of een label rouge garanderen dat de dieren echt buiten hebben geleefd.  

Zo herken je kip die buiten heeft geleefd

Bio, vijf keer duurder 

Voor dierenwelzijn en duurzaamheid betaal je. De goedkoopste kip die we vonden – een conventioneel gekweekte kip – kostte 2,59 euro/kilo. Een echte labelkip kostte tot 13,69 euro/kilo.  

Industriële kip nipt het lekkerst 

Onze smaakproef leverde een verrassend resultaat op. Onze experten concludeerden dat de conventionele kippen het lekkerste waren. En de kippen van het label rouge het minst lekkere. Het verschil was klein maar was er wel.  Daar kunnen zijn een paar goeie verklaringen voor zijn: 

  • Conventioneel gekweekte kippen hebben weinig ruimte en bewegen dus niet veel. Hun vlees is daardoor iets vetter dan dat van kippen met meer ruimte en beweging. Dat kan mee de smaak en de sappigheid bepalen. 

  • Net omdat bio-kippen en exemplaren van het label rouge meer ruimte hebben en bewegen, zijn ze gespierder. Deze kippen leven ook langer dan de industrieel gekweekte kip. Dat zorgt ervoor dat hun vlees wat steviger en dus minder mals. 
  • Het kan ook dat onze smaakvoorkeuren doorheen de jaren zo zijn bepaald door de smaak van snelgroei kippen dat we denken dat een kip ook zo hoort te proeven.