Nieuws

Te veel bewaarmiddelen in grijze garnalen

29 november 2021

Garnalen zijn bijzonder geliefd in België, maar zeer delicaat waardoor ze snel bederven. Tussen het moment dat ze worden gevangen en het moment dat ze op ons bord belanden, moeten ze een aantal behandelingen ondergaan, vooral om ze te bewaren. Alle garnalen bevatten bewaarmiddelen, maar grijze duidelijk meer dan roze.

Garnalen zijn zeer populair tijdens de eindejaarsperiode. Je ziet ze op veel feestmenu's, als garnering in soepen of salades, in een traditionele tomaat-garnaal of garnaalkroketten, of in een zeevruchtenschotel.

Aangezien het om een snel bederfelijk product gaat, hebben wij de versheid en de microbiologische kwaliteit onderzocht van 34 pakjes voorverpakte, gepelde (en 3 ongepelde) verse grijze en roze garnalen (klein formaat) die in supermarkten worden verkocht. Omdat versheid niet alles is, heeft een panel van experts de geur, textuur en smaak beoordeeld.

Meer dan tweederde van de producten behaalt een behoorlijke beoordeling, zoals je kunt zien in onze koopwijzer met de 34 producten die we hebben geanalyseerd.

Additieven noodzakelijk, maar soms in te grote hoeveelheden aanwezig

Door de toevoeging van additieven, voornamelijk bewaarmiddelen, is het mogelijk een vers en kwalitatief goed product te eten. Grijze garnalen scoren qua smaak beter dan hun roze soortgenoten, maar bevatten meer bewaarmiddelen. Ze worden gevangen op zee, gekookt op de boot en daarna pas gepeld, en lopen dus meer kans om tijdens het verwerkingsproces besmet te raken. De wetgeving is daarom voor hen toleranter wat betreft de toegestane doses. Vijf producten overschreden toch nog de limiet: Zeelandia Grijze garnalen, Grijze Noordzeegarnalen (Golden Seafood Grijze garnalen (Aldi)), merkloze Grijze garnalen (Carrefour), Nautica Grijze Noordzeegarnalen (Lidl) en Heiploeg Grijze Garnalen.

Je vindt ze daardoor onderaan de rangschikking in onze koopwijzer.

Wil je meer weten over de soorten additieven die worden gebruikt en waartoe ze dienen? Lees dan ons dossier Hoe wij garnalen testen.

Een goede keuze maken

Grijze of roze garnalen? Elk heeft zijn culinaire toepassingen. Gevist of gekweekt? Met of zonder label? Gepeld of ongepeld? Het antwoord op al deze vragen lees je in onze koopgids.

Lees alle resultaten

Je vindt makkelijk garnalen in de supermarkt. Je vindt er zelfs in verschillende formaten. In onze koopwijzer kun je lezen waarin ze zich onderscheiden voor alle criteria die jij belangrijk vindt (versheid, kwaliteit, microbiologisch, smaak, additieven, …)

Naar onze koopwijzer voorverpakte garnalen