Nieuws

Erwten als alternatief voor melk

07 december 2021

Wie veganistisch, lactosevrij of milieubewust door het leven gaat, heeft sinds kort een extra alternatief voor koemelk: een nieuwe plantaardige melkvervanger op basis van (split)erwten. Goed qua voedingswaarde en duurzaamheid, maar duur.

We zien sinds kort heel wat versies opduiken van plantaardige dranken op basis van (split)erwten. Verschillende merken, zoals Albert Heijn, Dryk, Sproud, TipToh en Wunda, verkopen nu erwtendrank, een duurzamer alternatief voor koemelk. Er bestaan verschillende versies, zoals original (met toegevoegde suiker), unsweetened, barista (voor in de koffie) en met smaakjes zoals chocolade. 

Wil je milieubewuster boodschappen doen? Lees hoe dat kan in ons dossier.

Naar ons dossier Duurzame voeding

Minder verzadigde vetten en suikers

Qua voedingswaarde zijn deze melkvervangers vergelijkbaar met halfvolle koemelk en sojamelk. Ze bevatten echter wel minder verzadigde vetten, en zelfs bij de gesuikerde versies ligt de hoeveelheid toegevoegde suikers lager dan het gehalte van nature aanwezige suikers in melk.

De erwtendrank van Albert Heijn en Tiptoh bevat evenveel eiwitten als sojadrank, en net iets minder dan halfvolle koemelk. Wunda bevat toegevoegde vezels.

Net als de meeste sojadranken zijn deze erwtendranken trouwens ook verrijkt met vitamines D, B2, B12 en calcium. Enkel Tiptoh bevat geen vitamine B2 en Albert Heijn helemaal geen toegevoegde vitamines, enkel calcium. Nochtans komt vitamine B2 wel voor in koemelk en is het een meerwaarde in plantaardige alternatieven.

Pak duurder

Wie geen koemelk verdraagt of het liever niet drinkt, is met een alternatief op basis van erwten dus zeker niet slecht af. Je moet er wel wat meer geld voor overhebben.

Voor de originele (gesuikerde) versies betaal je gemiddeld € 3 per liter, een meervoud van wat je voor gewone koemelk kwijt bent en het dubbele van de prijs voor sojadrink.

De goedkoopste versie vind je bij Albert Heijn: de ongezoete erwtendrank kost er € 1,89 euro per liter.