Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Eén op de drie cafés serveert geen alcoholvrij bier

31 januari 2019

Sinds 2016 verdubbelde de verkoop van alcoholvrij bier, tot zo’n 5 % van de totale biermarkt. Reden genoeg om een vergelijkende test te doen van 19 alcoholarme en -vrije bieren, en na te gaan hoe ingeburgerd alcoholvrije pintjes zijn op café. Nog niet volledig, zo blijkt.

Hoewel in de winkel tegenwoordig een ruim gamma alcoholvrij bier te vinden is, moet BOB op café iets harder zoeken. Wij bezochten net geen 400 Belgische cafés, probeerden overal een alcoholvrij pintje te bestellen en kwamen in één op de drie zaken met lege handen terug buiten. In Gent en Hasselt serveerde zelfs één op de twee cafés geen alcoholvrij bier. 

Aarlen, Brugge, Leuven en Oostende gaven het goede voorbeeld en behaalden zelfs de kaap van 80 %. Wij betreuren dat de horeca niet méér aandacht heeft voor pintjes zonder promilles. 

Alcoholvrij is duurder 

Bovendien betaalden we op café gemiddeld € 0,30 meer voor een alcoholvrij dan voor een gewone pils, doorgaans omdat er vaak duurdere merken (zoals Carlsberg) worden geschonken én ze worden verkocht in een flesje en niet van het vat, waardoor er minder schaalvoordelen zijn. In Louvain-la-Neuve liep het gemiddelde prijsverschil zelfs op tot € 0,55. In Hasselt, Leuven en Luik was er amper verschil.

Nochtans is alcoholvrij bier in de winkel juist goedkoper. Er verdwijnt immers minder geld naar de Belgische schatkist. Op bier zonder alcohol betalen we namelijk slechts 6 % btw, op alcoholische dranken 21 %. Wij zouden dat zachtere btw-tarief graag vertaald zien in lagere prijzen voor alcoholvrij bier op café.

Wij zochten (en vonden) de lekkerste

Vallen deze alternatieve pintjes ook daadwerkelijk in de smaak bij bierliefhebbers? We selecteerden er 19 uit het aanbod in drankencentrales, webshops en supermarkten. Die bieren lieten we proeven door experts en enkele hadden duidelijk hun voorkeur.

In onze koopwijzer alcoholvrij bier vind je zowel verfrissende biertjes van het type "pils" als een hoppige variant met IPA-allures.

Naar de testresultaten

Community

Voeding en Gezondheid

test

Gerelateerde discussies