Nieuws

Een pleidooi voor authentieke, onvervalste honing

23 maart 2021

Is honing nog steeds een natuurlijk, kwaliteitsvol voedingsmiddel? Waarvan we de oorsprong kennen en die niet te duur is? Niet noodzakelijk. Zelfs experts hebben moeite om zuivere honing van suikerstroop te onderscheiden. De autoriteiten moeten dringend de kwestie van frauduleuze siropen aanpakken die de controles omzeilen.

Niet alleen de bijen lopen gevaar: hun kostbare honing kan het voorwerp zijn van een georganiseerde vervalsing op wereldschaal. Na melk en olijfolie is honing het derde populairste voedingsmiddel voor fraudeurs, die gewone suikerstropen in potten proberen voor honing te laten doorgaan.

De resultaten van onze tests zijn zeer teleurstellend. De kwaliteit van de geteste honingsoorten is niet goed, zo blijkt uit onze laboratoriumanalyses, op basis van wettelijk vastgelegde criteria. Deze vergelijkende test werd uitgevoerd op 24 vloeibare multiflorale honingsoorten die in onze supermarkten worden verkocht. Uit onze test bleek ook dat het nagaan van de authenticiteit van honing uiterst complex is.

De kwaliteit van onze honing is in gevaar

Bedriegers deinzen nergens voor terug: van het verdunnen van honing met bastaardsuikerstroop (uit maïs, suikerriet, bieten, rijst) tot fraude met de geografische en botanische oorsprong, alle middelen zijn goed.

En dat is nog niet alles: bedriegers weten de bestaande controles te omzeilen, zodat toevoeging van exogene suikers niet op te sporen valt. Tegenwoordig vind je op beruchte webshops zoals Alibaba goedkope bidons suikerstroop die niet te detecteren zijn met de controlemethoden die door de Europese autoriteiten zijn erkend. Het is zeker niet verboden suikerstroop te verkopen, maar dat mag niet in een pot met het etiket “honing” op.

Deze fraude berokkent schade aan eerlijke imkers en aan ons, consumenten, die uiteindelijk niet het natuurlijke product krijgen waarop we hadden gehoopt en waarvoor we (soms veel) hebben betaald. 

Naar de resultaten van onze test

Vervalsing opsporen? Onmogelijke missie!

Wat is authentieke honing? Honing die voldoet aan de wetgeving. Die wetgeving is duidelijk: de omzetting van nectar in honing moet volledig door de bijen gebeuren en uitsluitend in de bijenkorf. Menselijke tussenkomst wordt daarom niet getolereerd. De wet sluit de aanwezigheid van vreemde suikers uit, met name deze afkomstig van stroop ("vervalsing" van honing).

Maar het fraudecircuit is erg dynamisch. Zodra er een nieuwe techniek is ontwikkeld om de toevoeging van suikers op te sporen, vinden de oplichters een nieuwe manier om de vervalsing ondetecteerbaar te maken. Daarom kunnen wij, zelfs nadat we de honing opnieuw lieten onderzoeken in onafhankelijke, erkende laboratoria, niet met zekerheid conclusies trekken over de echtheid van sommige van de geteste honingsoorten.

 

Wij pleiten voor één enkele officiële test

Er worden nieuwe en meer gevoelige onderzoeksmethodes ontwikkeld. Verschillende erkende laboratoria gebruiken bijvoorbeeld de "LC-HRMS"-test. Maar de interpretatie van de testresultaten hangt sterk af van de deskundigheid van elk laboratorium. Hoe meer expertise een laboratorium opbouwt, hoe rijker zijn databank met indicaties van een vervalsing. Het is dan ook dringend en noodzakelijk om de authenticiteit van dit zeldzame en kostbare product dat honing nog is, te beschermen Wij vragen om:

  • een eenvormige en performante test, die door de overheid is goedgekeurd en door een onafhankelijke instelling wordt uitgevoerd
  • een internationale databank van originele honing, met informatie-uitwisseling tussen verschillende laboratoria
  • een verplichte vermelding van het land van oorsprong op de verpakking van alle honing die in ons land wordt verkocht, zodat de herkomst kan worden getraceerd en bewezen. Onder de 24 potten honing die we hebben getest, waren er 18 die volstonden met de vermelding “gemengde honing EU en niet-EU”.

30 Slechte
kwaliteit
Referentieprijs  1,79 per verpakking
62 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  1,79 per verpakking
47 Slechte
kwaliteit
Referentieprijs  1,79 per verpakking