Diepgevroren zalm: ga voor een duurzame en prijsbewuste keuze

Eén keer per week (niet vaker) vette vis eten komt je gezondheid absoluut ten goede. Maar zalm heeft al enkele jaren te lijden onder een kwalijke reputatie: het zou meer verontreinigende stoffen bevatten dan gezond is en daardoor niet aangewezen zijn voor regelmatige consumptie. Redenen genoeg dus om na te gaan of deze vissoort schadelijk is en om de kwaliteit en prijs te evalueren.
Verontreinigende stoffen en zware metalen
In de supermarkt vind je twee soorten zalm: wild gevangen Pacifische zalm (Oncorhynchus spp.) en Atlantische zalm (Salmo salar), die tegenwoordig gekweekt wordt. In onze diepvriezers treffen we voornamelijk de gekweekte Atlantische soort aan.
Gekweekte zalm zou giftige stoffen bevatten: parr en smolt (jonge zalm van minder dan drie jaar oud) worden gekweekt met vismeel en krijgen eventueel geneesmiddelen en caroteen toegediend om hun de kenmerkende roze-rode kleur te bezorgen. Ook via de voeding zouden schadelijke verontreinigende stoffen tot het zalmvlees doordringen. Daarom wordt het afgeraden om meer dan één keer per week vette vis te eten.
We maten het gehalte aan pesticidenresiduen, geneesmiddelenresiduen, zware metalen (calcium, lood, kwik en arseen) en aan ethoxyquine (een additief dat aan zalmvoeding wordt toegediend om oxidatie te vermijden). Het dioxinegehalte en het aantal PCB’s onderzochten we niet. De resultaten vind je in onze koopwijzer voor zalm.
Hoe kies je voor duurzame vis?
Kies vis met een MSC- of ASC-label. Deze labels leggen verplichtingen op rond duurzame visvangst (MSC) of voor verantwoorde kweekvis (ASC). Wij hebben gekweekte zalm onderzocht, dus het ASC-label, dat een verantwoord productieproces garandeert voor de teelt van vis en van schaal- en schelpdieren, is van toepassing. Kies je voor een zalm met ASC-label, dan ben je zeker dat deze afkomstig is van een productieomgeving waar voldoende aandacht wordt geschonken aan natuur, water, milieu, de gezondheid van de vis en de arbeidsvoorwaarden. Het ASC-label staat niet alleen synoniem voor strenge eisen, maar ook voor een betrouwbare en transparante controle.
Vind je geen label op de verpakking van vis, raadpleeg dan het etiket om te weten om welke soort het gaat en om de productiewijze en het vangstgebied of land van productie te kennen. Je kunt je voor je keuze dan baseren op de aanbevelingen van de "Viswijzer"van het WWF.
Sterk uiteenlopende, maar vooral steeds hogere prijzen
Onze laatste test dateert van 2015. Op vijf jaar tijd blijkt de prijs van zalm aanzienlijk gestegen te zijn. Deze stijging is te wijten aan de grote populariteit van deze vissoort, zeker in groeilanden als China en Brazilië, waar de vraag naar zalm enorm groeit dankzij het imago van gezonde en betaalbare vissoort. Door de biologische beperkingen (voortplantingstijd, parasieten, ziektes, ...) en de steeds strengere regels kunnen producenten de vraag echter amper nog bijhouden. De combinatie van een hogere vraag en een beperkt aanbod heeft er logischerwijs toe geleid dat de prijs van zalm op een historisch hoogtepunt staat.
Toch zien we grote prijsverschillen. Biologische zalmproducten kwamen als duurste uit de bus. Als je duurzaam, maar niet per se biologisch wil eten, vormen de vissoorten met ASC-label op prijsvlak een goede oplossing. Hiermee maak je een duurzame keuze voor een voordelige prijs. Vertrouw op onze koopwijzer om de beste prijs-kwaliteitverhouding te kennen.