Nieuws

Test: welke bolognesesaus in een bokaal smaakt het best?

15 mei 2023
tomatensaus in de supermarkt

Bolognesesauzen kunnen verschillen qua voedingswaarde, hoeveelheid vlees, toegevoegde suikers en natuurlijk ... smaak. Ben je nog steeds op zoek naar de beste kant-en-klare bolognesesaus die met een huisgemaakte versie kan wedijveren? Wij selecteerden 3 bolognesesauzen die het best smaken volgens een groot consumentenpanel. 

Hoe hebben we de smaak van de tomatensauzen getest?

De selectiecriteria voor de tomatensauzen in bokalen

We kochten zoveel mogelijk bokalen kant-en-klare bolognesesauzen in de supermarkt. Vervolgens hebben wij deze sauzen in het labo blind laten proeven door een panel van 60 consumenten. Ze kregen de pastasauzen samen met gekookte pasta warm aangeboden.  

De stalen werden op een gestandaardiseerde manier bereid en vlak voordat de consumenten ervan proefden. 

Eerst vroegen we de consumenten om een algemene beoordeling van de saus te geven. Vervolgens gaven ze een meer specifiek oordeel over: 

Het uitzicht
De geur
De malsheid
Het gevoel in de mond
De smaak

Ze beoordeelden de producten ook op meer specifieke criteria: te pittig of niet pittig genoeg gekruid, te sterke of te flauwe smaak, enz.

Wij vroegen de panelleden of zij de saus nog eens zouden gebruiken. We bepaalden onze selectie op basis van hun intentie om het product al dan niet opnieuw te gebruiken.

De resultaten van de blinde smaaktest

De tomatensaus in een bokaal met de meeste stemmen

De best beoordeelde sauzen in de smaaktest waren Palazzo van Aldi, op de voet gevolgd door Combino van Lidl. De derde plaats ging naar de vegetarische saus Manna. 

 

Enkele tips om een goede tomatensaus bolognese in een bokaal te kiezen

Tomatensauzen in bokaal zijn bewerkte en soms ultrabewerkte producten. De consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen wordt gelinkt aan een verhoogd risico op onder meer kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en cerebrovasculaire aandoeningen. Kies dus sauzen met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.

Kijk uit voor additieven. Voorverpakte pastasauzen bevatten vaak additieven zoals bindmiddelen en kleurstoffen. Uit onze tests bleek dat een van de geteste tomatensauzen maar liefst 10 verschillende additieven bevatte.

Om de zure smaak van de tomatensaus te neutraliseren, gebruiken producenten vaak toegevoegde suiker. Wij keuren deze praktijk af. 

Je vindt meer tips in onze koopgids die je stap voor stap begeleidt bij het kiezen van een gezonde en lekkere bologneseaus in een bokaal.

HOE KIES JE DE BESTE BOLOGNESESAUS IN EEN BOKAAL

De beste bolognesesauzen in een bokaal volgens Testaankoop

We hebben verschillende merken bolognesesesaus getest en vergeleken onder meer de etikettering, de additieven, de authenticiteit, de prijs en de smaak. Vergelijk de resultaten en kijk welke bolognesesaus het beste scoort.

61 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  1,83 per verpakking
62 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  1,85 per verpakking
69 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  1,55 per verpakking