Nieuws

De extreemste pizza's in de supermarkt

27 mei 2022

Tijdens onze zoektocht naar gezondere kant-en-klare pizza's, kwamen we ook enkele extreme voorbeelden tegen. Pizza's die bulken van het vet of de additieven, of een berg vlees dragen. Wij zetten zes uitschuivers op een rijtje.

Hoewel we in onze test wel degelijk gezondere pizza's aantroffen in de diepvries en de koeltoog van de supermarkt, vonden we ook een groot aantal voorbeelden van hoe het net niet moet. 57 van de 65 pizza's uit onze analyse bevatten te veel zout, te veel verzadigd vet en/of te veel calorieën per pizza. De volgende uitschuivers serveer je liever niet.

Zo berekenen wij de gezondheidsscore 

De meest bewerkte

Sommige kant-en-klare pizza's staan bol van de (slechte) additieven. De 100 % plant-based pizza van Heura breekt het absolute record: in zijn ingrediëntenlijst staan maar liefst 16 additieven. Ook de weinig benijdenswaardige trofee voor het hoogste aantal ultrabewerkte ingrediënten staat met 13 op naam van Heura.

Deze additieven vermijd je beter

De vetste

Een gezonde pizza bevat niet meer dan 21 gram vet, waarvan 6 gram verzadigd vet. Vier op de vijf pizza's overschrijden deze norm en zijn dus te vet. Eén pizza spant echter de kroon, met respectievelijk 61 gram vet en 27,5 gram verzadigd vet per pizza: de pizza bolognese van L’Artisane. 

De zoutste

Idealiter bevat een pizza minder dan 3 gram zout. Vooral pizza’s met ham of vier kazen durven hierin wel eens overdrijven. De 4 cheese-pizza van Pizzeria Italiana is op zijn eentje goed voor maar liefst 7 gram zout, meer dan het dubbele van wat eigenlijk aangeraden is. 

Te veel bewerkt vlees

30 gram bewerkt vlees is meer dan genoeg voor één pizza. De Pizza Jambon fromage van Cora is echter belegd met een overdonderende 95,9 gram hesp, meer dan een vijfde van zijn totale gewicht. 

Het caloriebommetje

Een warme maaltijd mag tot 35 % van je dagelijkse energiebehoefte aanleveren. Voor een vrouw is dat 700 kcal, voor een man 875 kcal. Eén kant-en-klare pizza telt gemiddeld 823 kcal, maar de pizza margherita van Chef Select (Lidl) is met 1 258 kcal een ware caloriebom. 

Geen groenten

Slechts tien pizza’s bevatten genoeg groenten, dus 150 gram of meer. De gemiddelde pizza bevat nog geen 100 gram groenten.

Zes pizza’s bevatten 0 gram groenten. Het gaat om vier vierkazenpizza’s en twee pizza’s met hesp. Dat is deels te wijten aan het feit dat deze pizza niet vermeldt hoeveel tomatenpuree, tomatensaus of tomatenpulp er gebruikt is, maar er ligt ook geen snipper groente op als beleg. 

Zo kies je gezonder