Nieuws

Wat is de beste (plantaardige) yoghurt? Bekijk onze testresultaten

25 mei 2022
jonge vrouw staat in de keuken met potje yoghurt

Wij hebben 19 soorten magere natuuryoghurt en 15 plantaardige alternatieven op basis van soja, amandel, rijst, kokos, enz. getest. Zo hebben wij ook gecontroleerd op de aanwezigheid van de twee melkfermenten die wettelijk vereist zijn om de term "yoghurt" te mogen gebruiken.

Wij hebben ervoor gekozen de "koning" van onze koelkasten nader te bekijken: yoghurt. In onze laatste wetenschappelijke laboratoriumtests van yoghurt hebben wij daarom maar liefst 14 verschillende criteria geëvalueerd. 

 

Hoe wij yoghurt testen

 

Een primeur voor de plantaardige yoghurt

Wij hebben ook voor het eerst 15 plantaardige alternatieven getest, deze nieuwkomers zijn de laatste tijd razend populair op de zuivelafdeling van onze supermarkten.

Deze plantaardige yoghurt op basis van soja, amandelen, rijst of kokos kunnen (voorlopig) geen aanspraak maken op de officiële benaming "yoghurt". Zij zijn nog niet onderworpen aan enige regelgeving, noch in België, noch op Europees niveau. 

Dankzij onze tests kan de consument nu ook in dit segment de beste aanbiedingen kiezen. Verschillende producten kregen de eer onze "Best uit de Test" en "Beste Koop" labels te ontvangen. Wat zijn de beste yoghurts? Bekijk snel onze koopwijzer om yoghurt te vergelijken en de producten tegen de beste prijs te ontdekken (vanaf 0,12 euro per potje van 125 g):

 

Bekijk de testresultaten van yoghurt

 

Onze laboratoriumtests zijn uiterst streng

 

Twee essentiële bacteriën 

Wat is yoghurt precies? Of het nu standyoghurt of roeryoghurt betreft of de naam "Griekse stijl" draagt, yoghurt is in de eerste plaats een levend product. Het is gemaakt van dierlijke melk of plantaardig sap (soja, amandel, kokos, cashew) dat gefermenteerd is dankzij twee specifieke bacteriën (Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus).

De term "yoghurt" is strikt gereglementeerd en mag niet zomaar worden gebruikt. De wet bepaalt zelfs dat deze twee bacteriën, die aan de basis liggen van het gistingsproces, "in aanzienlijke hoeveelheden in leven moeten worden gehouden tot de verkoop".

Dit is wat wij hebben geverifieerd in onze test, óók in de plantaardige alternatieven, ondanks dat zij tot nu toe aan de wet zijn ontsnapt. De melkzuurbacteriën waren in een goed deel van de geteste producten aanwezig, waardoor de kwaliteit over het algemeen goed was.

 

Bekijk de beste magere natuuryoghurt

Bekijk de beste plantaardige yoghurt