Nieuws

De 6 meest ongezonde puddings

17 augustus 2023
Een vrouw eet pudding in de keuken

We noemen zuiveldesserts wel eens een "zoete zonde", maar hoe ongezond ze zijn, hangt af van welk potje je kiest. Wij berekenden de gezondheidsscore van 83 puddings uit de supermarkt en vonden er zes die door hun hoge suikergehaltes, grote porties of hoeveelheden verzadigde vetten veeleer af te raden zijn.

Zuiveldesserts op basis van melk zitten in de grijze zone van de voedingsdriehoek, die op basis van room in de rode bol. Dessertjes op basis van room bevatten immers nog meer verzadigde vetten en calorieën dan versies met melk.

Ze leveren veel energie, maar weinig of geen nuttige voedingsstoffen. Lege calorieën dus, en dus te beperken. Bovendien zijn zuiveldesserts vaak (ultra)bewerkt en bevatten ze toegevoegde suikers, wat ze een minder gezonde keuze maakt. Kies het liefst zuivelproducten zonder toegevoegde suikers.

Wij berekenden de gezondheidsscore voor 83 puddings met allerhande smaken, waaronder ook enkele plantaardige sojadesserts.

Hoe hebben we onze gezondheidsscore berekend?

Wij ontwikkelden een eigen, unieke gezondheidsscore in functie van de geldende voedingsrichtlijnen, waarmee je snel en gemakkelijk voedingsproducten (en dus ook pudding) kunt vergelijken.

Om deze score te berekenen, baseren we ons op de informatie op het etiket van een product: we kijken niet alleen naar de Nutri-Score, maar ook naar de portiegrootte, de voedingswaarde per portie, zoetstoffen in de ingrediëntenlijst, eventuele additieven, en tot slot de bewerkingsgraad.

Waarom zuiveldesserts (on)gezond kunnen zijn

Veel suiker of zoetstoffen in pudding

De puddings uit onze analyse bevatten veel suikers: gemiddeld drie tot vier suikerklontjes per potje van 125 gram. Eén product, Danette pop chocolade en Magix bolletjes van Danone bevat zelfs 27 gram suiker per portie van 120 gram!

Lightproducten zijn echter niet per se beter: ze bevatten weliswaar minder suiker, maar zoetstoffen zijn ook niet bepaald gezond. Acht producten uit onze analyse bevatten zoetstoffen en krijgen daardoor een slechte score voor dit criterium, aangezien deze worden afgeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Puddings met slechte(re) Nutri-Score

De meeste puddings uit onze selectie hebben Nutri-Score C, acht producten halen een D. Dat is vooral te wijten aan hun hoge suikergehalte of de hoeveelheid verzadigd vet.

Vooral Ursi Pudding met koekje vanillesmaak (te koop bij Aldi), Zott Monte Melkdessert met chocoladesmaak en hazelnoot, La laitière Velours de crème en Crème Croquante Chocolade, en Nestlé Rolo Crème dessert met melkchocolade en karamel bevatten veel verzadigde vetten.

Veel (te vermijden) additieven

We beoordeelden de puddings zowel op het aantal additieven als op de veiligheid van de gebruikte additieven. Gemiddeld bevatten puddings twee tot vijf additieven, maar acht producten hebben er meer dan vijf op hun ingrediëntenlijst ...

Bijna alle producten kregen een minder goede score voor de veiligheid van de additieven, vaak door het gebruik van gemodificeerd zetmeel.

Slechts twee puddings, Provamel Dessert soya chocolate flavour en Nesquik Choco, bevatten helemaal geen additieven.

Ultrabewerkte producten

Bijna de helft (45 %) van de geanalyseerde puddings bevat tot vijf ultrabewerkte ingrediënten. Nog eens zoveel bevatten er meer dan vijf, waavan een op de zeven meer dan acht. 

Slechts één product bevat helemaal geen ultrabewerkte ingredienten: Provamel Dessert soya chocolate flavour

Te grote porties

Per product vergeleken we de portiegrootte met de meest voorkomende hoeveelheid. Bij elf puddings was deze portie buiten proportie, waardoor je automatisch nog meer calorieën, suikers en verzadigde vetten binnenkrijgt.

Resultaten van onze test: 6 meest ongezonde zuiveldesserts

Van de 83 door ons geanalyseerde puddings kregen er zeven een (redelijk) goede gezondheidsscore en zes een slechte. Deze zes producten raden we af omdat ze te veel suikers, verzadigde vetten of calorieën bevatten, sterk bewerkt zijn of twijfelachtige additieven bevatten. Sommige werden ook afgekeurd omdat hun porties te groot zijn.

 

Zeven gezondere alternatieven

Vergelijk de gezondheidsscores voor alle 83 geanalyseerde puddings in onze koopwijzer.