Nieuws

Meer volkorengranen op je bord

19 november 2019

19 november is de internationale dag van de volkorengranen. Deze granen hebben een positief effect op onze gezondheid. We zetten dan ook graag nogmaals hun belang in de verf.

We eten niet genoeg volkorengranen. Nochtans zijn ze erg belangrijk voor onze gezondheid. Voldoende volkorengranen eten verlaagt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde kankers én diabetes type 2. Bovendien werd de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid onlangs nog eens verhoogd.

Minstens 125 gram per dag

Voedingsmiddelen op basis van volkorengranen kunnen tot 75 % meer voedingsstoffen bevatten dan producten op basis van geraffineerde granen. Volkorengranen bevatten erg veel vezels, vitaminen (B en E), mineralen (ijzer, magnesium, zink, kalium, selenium), essentiële vetzuren en andere bio-actieve voedingsstoffen, waarvan er heel wat oxidatieremmende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Al deze elementen hebben een positieve invloed op onze gezondheid: door regelmatig volkorengranen te eten verlaag je het risico op tal van veel voorkomende ziekten en verhoog je significant het aantal gezonde levensjaren.

Om die redenen werd onlangs de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid volkorengranen nogmaals verhoogd. Volgens de Hoge Gezondheidsraad zijn ze het belangrijkste onderdeel van een gezond voedingspatroon: voortaan wordt een minimale dagelijkse consumptie van 125 gram volkorengranen aanbevolen. En dat is waarschijnlijk heel wat meer dan de hoeveelheid die we nu elke dag op ons bord leggen.

Geen wetgeving: dat moet dringend veranderen

Producenten zijn zich ervan bewust dat we steeds meer belang hechten aan onze voeding. Ze aarzelen dan ook niet om op die golf mee te surfen en in het wilde weg allerlei benamingen te gebruiken. Producten die slechts 8 % volkorenmeel bevatten en toch verkocht worden als een volkoren product, het kan allemaal! Zonder wetgeving die de samenstelling van een volkoren product reglementeert (behalve dan voor brood in België), kan het aandeel volkorenmeel in een zogenaamd volkoren product verwaarloosbaar zijn: 15 %, 6 % of zelfs minder.

We blijven deze praktijken aanvechten. Onlangs namen we opnieuw vier producten onder de loep: het bladerdeeg van Biobleud, het bladerdeeg van Monique Ranou Bio, de burgers van Jacquet en de volkorenkoekjes van BN. Op al deze producten wordt vermeld dat ze met volkorengranen, volkorenmeel of iets gelijkaardigs zijn gemaakt, terwijl ze in werkelijkheid slechts tussen 8 % en 15 % volkoren voedingsmiddelen bevatten. Helaas zijn zulke voorbeelden legio.

Het is dus erg belangrijk de definitie van een volkoren product wettelijk vast te leggen en te eisen dat de producten in kwestie een significante (en niet langer een onbeduidende) hoeveelheid volkorengranen bevatten. We vinden eigenlijk dat die producten voor 100 % uit volkorengranen moeten bestaan vooraleer ze zulke claims mogen gebruiken, zij het in woorden of beelden. Een duidelijke definitie is absoluut noodzakelijk zodat consumenten makkelijk kunnen herkennen welke producten gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Bovendien moet die wetgeving niet op nationaal maar op Europees niveau worden uitgewerkt.

In afwachting van een dergelijk initiatief blijven we de strijd aangaan met misleidende etiketten. We analyseren regelmatig tal van producten en nemen contact op met de producenten van voedingsmiddelen met een misleidende verpakking. Je leest meer over al deze producten, de acties die we ondernomen hebben en de resultaten van ons werk in ons dossier over de Pinokkio-producten.

Naar de Pinokkio-producten