Nieuws

Confituur in sneetjes? Dure gimmick

16 oktober 2020

Delhaize lanceert met Fully Frutti “fruitsneetjes” voor tussen de boterham. Leuk idee, maar ondanks hun hoge prijs bieden de sneetjes geen enkele meerwaarde ten opzichte van klassieke confituur.

Gespot in de charcuterieafdeling van Delhaize: Fully Frutti, “fruitsneetjes” voor tussen de boterham in vier verschillende smaken: aardbei, passievrucht-mango, ananas-basilicum en appel-peer. Alle varianten bevatten 80 tot 85 % fruit. Klinkt aantrekkelijk, maar als we dieper graven blijkt het toch vooral om een dure gimmick te gaan.

Kunstmatige ingrediëntenlijst

Ondanks de gunstige Nutri-Score (A) van de variant met aardbeismaak is de ingrediëntenlijst niet ideaal en twijfelen we aan het nut van zo’n product. Naast aardbeien (80,7 %) bevatten de sneetjes suiker, kleurstof (rode biet), geleermiddelen (agar, guargom), zuurteregelaar (natriumhydroxide), antioxidant (citroenzuur) en conserveermiddel (kaliumsorbaat).

Hoewel een gelijkaardige confituur zoals de Tutti Frutti-confituur van Delhaize met zijn Nutri-Score C minder evenwichtig lijkt dan deze sneetjes, verdwijnt het verschil tussen beide Nutri-Scores wanneer je rekening houdt met de portie per boterham.

Drie keer zo duur als gewone confituur

En dan zwijgen we nog over de prijs: € 18,90 per kilo, tegenover € 6,71 per kilo voor de Tutti Frutti-confituur. Tot slot haal je met Fully Frutti ook nog eens een milieuonvriendelijke plastic verpakking in huis in plaats van een herbruikbare glazen confituurbokaal.

Let op, sowieso is dit geen gezond beleg voor de boterham en bewaar je zulke producten het best voor een traktatie af en toe. Varieer je ontbijt voldoende en zie zulke producten niet als een vervanging voor je twee porties fruit per dag.