Nieuws

Colnove-bedrieglijke reclame

07 november 2017
Colnove detox

Colnove zou “de dikke darm zuiveren en vernieuwen”, tegelijkertijd artrose bestrijden, je helpen te vermageren, je spijsvertering bevorderen en vermoeidheid en angsten onderdrukken. Kortom, een regelrecht wondermiddel. Echter zonder bewezen werking …

Een reclamebijlage van maar liefst 16 pagina’s (!) over het voedingssupplement Colnove in een wijd verspreid magazine trok de aandacht van een van onze leden. “Gezien de boude beweringen en de pseudowetenschappelijke adviezen die de miraculeuze werking van het product moeten aantonen, lijkt het me de moeite om het eens te bekijken,” schrijft hij.

Wondermiddel, zei je?

We hebben de reclamebijlage voorgelegd aan een van onze gezondheidsspecialisten. Hij is niet bepaald onder de indruk, om het nog zacht uit te drukken. “Dit soort publicaties staat bol van mooie praatjes en giswerk,” licht hij toe. “Er wordt beweerd dat Colnove de dikke darm vernieuwt en je gezondheid herstelt, wat op zich niks wil zeggen; dat het tegelijkertijd een middel is om te vermageren, je spijsvertering te bevorderen, depressie en artrose te bestrijden maakt het niets minder dan een wondermiddel.”

Een lange reeks claims

Een reeks nobele onbekenden getuigt over de wondere werking. Een “wetenschapper” prijst het product en verwijst naar vage studies waarin bepaalde ingrediënten werden onderzocht. Alles wordt eigenlijk op een hoopje gegooid. "Het was lang geleden dat ik nog een dergelijke reclame zag,” vervolgt onze specialist. “Je kunt hier spreken van oplichterij, want er wordt geen enkel bewijs geleverd voor de zogenaamde heilzame werking van Colnove. Erger nog, er worden bepaalde medische uitspraken gedaan, met name met betrekking tot artrose, die me zelfs strijdig met de wet lijken. We zullen dus de mogelijkheid onderzoeken om een protestbrief te sturen naar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).”

Verspil er je centen niet aan

Kan er naast een bedenkelijke communicatie ook sprake zijn van gevaarlijke bijwerkingen? “Op basis van de samenstelling (geneeskrachtige planten, kurkuma en papaïne, natuurlijke melkzuurbacteriën …), denk ik dat niet. In het slechtste geval is de koper zijn geld kwijt – voor een kuur van 60 dagen gaat het toch om € 69. Mijn boodschap aan de consument is dus: verspil je geld niet aan dit soort producten.”

Onafhankelijk gezondheidsadvies nodig?

Ontdek de voordelen van de gezondheidslijn van Test Gezond