Nieuws

De geheimen van Cold Brew, dé koud gezette koffie

27 augustus 2021

Cold Brew of ‘met koud water gezette koffie’ wordt steeds populairder. Veel koffiebars bieden het drankje al aan, maar je kunt het ook zelf thuis maken. Wij leggen jou alles uit over dit drankje, dat niet moet onderdoen voor Café Liégeois (Luikse koffie) en andere ijskoffies.

Heb je al gehoord van Cold Brew? Deze met koud water gezette koffie, die erg in de mode is in Engeland, de Verenigde Staten en Australië, heeft onlangs ook de Belgische koffiebars veroverd. Gepresenteerd als een mildere en minder bittere versie van de traditionele ijskoffie, valt hij in de smaak bij liefhebbers, ongeacht het seizoen. 

Cold Brew, niet zomaar een koude koffie

Hoewel Cold Brew, zoals de naam doet vermoeden, koud wordt gebrouwen, is de bereidingswijze totaal verschillend van een gewone ijskoffie (of Iced Coffee). En hoewel het de laatste jaren erg in de mode is, is de bereiding ervan niet nieuw.   

 • De eerste koude koffies verschenen in de 17e eeuw in Japan, onder invloed van Nederlandse handelaars. De bereiding van koffie is een langzaam ritueel geworden, waarbij koud water traag op de gemalen koffie druppelt.
 • De versie die wij vandaag kennen werd ongeveer 15 jaar geleden populair, eerst in de Verenigde Staten, daarna in Europa en Australië. Ze vereist een eenvoudiger, maar niet noodzakelijk snellere, bereidingswijze.  

Een trage bereiding zonder warm water

 • In tegenstelling tot traditionele koffie wordt Cold Brew koud gezet, bij lage temperatuur (ongeveer 3°C of 4°C) of bij kamertemperatuur. 
 • Het “brouwproces” verloopt traag: het kan tussen 12 en 24 uur duren. 

Het resultaat is een lichte, iets vollere koffie met milde nuances en intense smaken, minder zuur en bitter dan een koffie die wordt warm gezet. Koffiekenners zeggen zelfs dat dit de beste manier is om van de aroma's en kenmerken van koffie te genieten. 

Is traditionele koffie beter dan Cold Brew? 

Maar is koffie bereid met koud water ook echt gezonder? Zijn er significante verschillen in de samenstelling van koffie waarbij de extractie gebeurt met heet water, tegenover extractie met koud water? De Thomas Jefferson Universiteit in Philadelphia, in de Verenigde Staten, vergeleek de verschillende kenmerken met elkaar. Hier volgen enkele besluiten uit deze studie: 

 • Warme koffie bevat meer antioxidanten dan de koude variant. 
 • Hoewel heet water minder lang in contact komt met de koffiebonen dan koud water, laat het meer zure bestanddelen door, wat leidt tot een hogere concentratie. 
 • Betreffende aroma's wordt koude koffie gedomineerd door in water oplosbare aroma's, terwijl de traditionele koffie wordt gedomineerd door in vet oplosbare aroma's.

Maar er zijn nog vele andere factoren die de eigenschappen van koffie (warm of koud) bepalen: het branden van de bonen, de hoeveelheid water die voor de bereiding wordt gebruikt, de temperatuur en de kenmerken van het water, de maalgraad van de koffie en de zet- of extractietijd

Hoe zit het met cafeïne?

Hoewel veel deskundigen zeggen dat koud gezette koffie qua cafeïnegehalte vergelijkbaar is met de traditionele warme koffie, is Cold Brew toch een lichte drank. Je kunt er dus meer van drinken, maar houd er rekening mee dat je dan veel cafeïne binnenkrijgt. 

Hoe maak je thuis je eigen Cold Brew

Fan van koud gebrouwen koffie? Als je klaar bent om thuis zelf aan de slag te gaan, dan is hier het recept. 

Wat heb je nodig? 

 • 100 gram vers gebrande koffie van hoge kwaliteit. De meest geschikte soort voor deze koffie is grof gemalen.
 • 1 liter mineraalwater (of kraanwater van goede kwaliteit of gefilterd water).
 • Filter of cafetière, of een andere glazen pot.
 • Een vergiet of een zeef.
 • Een fles of vat voor het finale brouwsel.

Koffiebereiding

De bereiding van koffie op basis van koud water is heel eenvoudig. Hij kan worden bereid in om het even welke pot, filterapparaat of cafetière. 

 • Kies een glazen pot en doe de gemalen koffie erin.
 • Giet er langzaam maar zeker 1 liter koud water (ongeveer 20°C) bij.
 • Neem een lepel en meng de koffie met het water tot alles gelijkmatig is verdeeld.
 • Dek de pot af en laat de koffie 12 tot 24 uur trekken, afhankelijk van de gewenste smaak, in of uit de koelkast. Hoe langer hij trekt, hoe meer bestanddelen van de koffie in het water terechtkomen en hoe aromatischer het brouwsel wordt.

Nadat de koffie heeft getrokken, filter je hem met een zeef, gaas of fil­treer­doek. Giet de koffie vervolgens in een fles.
Jouw koffiedrankje is klaar. Je kunt het serveren zoals je wilt (met ijs, met melk). In optimale omstandigheden kun je het drankje zelfs tot twee weken in de frigo bewaren.

Op zoek naar de beste gemalen koffie voor jouw Cold Brew? Ga naar onze koopwijzer voor gemalen koffies.

Naar onze koopwijzer gemalen koffies