Nieuws

Chocopasta: met chocolade graag!

16 juni 2017
Chocopasta

Vorig jaar deden wij een snelle steekproef rond chocopasta om na te gaan of deze al dan niet chocolade bevatten. Nu de rechter een uitspraak heeft gedaan in het geschil tussen Delhaize en Ferrero (Nutella), zetten we even de feiten over chocosmeerpasta op een rij.

Vorig jaar was het een veelbesproken onderwerp in de media: ondanks het woord "Choco" in het groot op de smeerpasta van Delhaize, bevat het geen chocolade. Jammer genoeg is dit geen uitzondering, zo blijkt uit een onderzoek dat we in 2016 hebben uitgevoerd.

Ferrero (Nutella) vs Delhaize

Begin juni heeft het Brussels Hof van beroep de chocoladeproducent Ferrero gelijk gegeven in een zaak tegen de supermarktketen Delhaize. De keten had namelijk een campagne gelanceerd voor hun chocoladepasta zonder palmolie. Het hof oordeelde dat “gecertifieerde choco zonder palmolie” denigrerend, leugenachtig en misleidend was ten opzichte van Nutella. Wat betreft het gebruik van de term chocolade op het etiket, oordeelde de rechtbank dat dit ook ongepast was. 

Maar volgens de woordvoerder van Delhaize mag de supermarkt de term dus wel nog gebruiken. Zo staat de lezen in de media: "Het arrest heeft geen gevolgen voor ons. We mogen alleen niet zeggen dat er chocolade in zit als dat niet zo is. Chocopasta is een algemene term en zegt niet dat er chocolade in zit."

Helaas zijn andere producten nog niet veranderd die eveneens de term choco onterecht gebruiken.

Definitie van chocolade

Ter herinnering, de term chocolade mag enkel worden gebruikt als het product ten minste 35 % droge cacaobestanddelen bevat, inclusief minimum 18 % cacaoboter en minimum 14 % vetvrije droge cacaobestanddelen.

Wij vinden dat de term "choco" een afkorting is van chocolade en dat de consument er dus van uitgaat dat een smeerpasta chocolade bevat wanneer op de verpakking "choco" staat. 

Chocolade op etiket maar niet in product

We bekeken de webshops van de 3 grootste supermarktketens, en onderzochten steekproefsgewijs een aantal chocosmeerpasta’s om na te gaan of ze al dan niet chocolade bevatten. Dit waren onze vaststellingen:

  • "Choco nut" van Oxfam: bevat geen chocolade, enkel cacaopoeder
  • De smeerpasta’s "Chocopasta melk" en "Chocopasta puur" van Boni: geen chocolade, enkel cacaopoeder.
  • De smeerpasta's "Melk- Belgian Quality" en "Puur- Belgian Quality" van Kwatta: geen chocolade. Nochtans wordt er chocolade afgebeeld. Ook hier is de wet duidelijk: als er een ingrediënt op de verpakking van een product wordt afgebeeld dan moet in de ingrediëntenlijst worden aangegeven om hoeveel % het gaat.

Wij roepen de fabrikant op om dit onmiddellijk te corrigeren en eveneens de FOD Economie om maatregelen te treffen zodat de consument correct wordt geïnformeerd.

Goede leerlingen

Gelukkig zijn er ook een aantal goede leerlingen:

  • De "Choco chocopasta hazelnoot" en "Choco chocopasta puur" van Balade bevatten respectievelijk 23 % en 25,5 % chocolade. 
  • Het product "Boerinneke Chocopasta – puur" bevat 6,9 % chocolade.
  • De benaming "smeerpasta met cacao" van "Noir de Noir" van Côte d’Or – met dezelfde naam als hun chocolade, zou beter vooraan op het etiket staan, om verwarring te vermijden.  

Chocopasta met chocolade graag!

Wij vinden dat de omschrijving "smeerpasta met chocolade" of "choco" enkel mag worden gebruikt voor smeerpasta’s die ook effectief chocolade bevatten. De anderen moeten kiezen voor de correcte benaming "smeerpasta met hazelnoten en cacao".

We vragen de fabrikanten die de benaming onterecht gebruiken, hun etiketten aan te passen en aan FOD economie om streng te treden.