Nieuws

Het beste bladerdeeg voor je aperitiefhapjes

26 november 2019

Welk bladerdeeg kies je het best om heerlijke aperitiefhapjes te bereiden tijdens de feestdagen ? Vertrouw voor die keuze op onze expertise: wij hebben ze getest en geproefd voor jullie.

Voel je je niet geroepen om aan de tijdrovende, technische bereiding van bladerdeeg te beginnen. Dat is geen enkel probleem: in de supermarkt liggen er tal van kant-en-klare, koelverse en diepgevroren oplossingen voor het rapen.

 

Smaak voor alles

 

Eerste criterium voor je selectie is uiteraard de smaak. Om je smaakpapillen écht te kunnen plezieren moet goed bladerdeeg krokant, zacht, licht en smeltend zijn. Kwaliteiten waar onze Beste van de Test allemaal aan voldoet. Tijdens onze degustatie bleken er echter verschillende producten te hard of te stekelig te zijn.

Hoewel er vaak anders over wordt gedacht, bevestigde een experte ons trouwens dat bladerdeeg met boter niet noodzakelijk beter is dan varianten met plantaardige vetten.

 

Tweede belangrijk criterium is het resultaat na het bakken. Na het bakken moet het goed gerezen zijn en een mooie bladerstructuur hebben, dus met veel fijne laagjes. Ook op dat vlak liepen de resultaten erg uiteen. Sommige bladerdegen namen mooi toe in volume, maar waren aan de binnenzijde volledig hol, zonder laagjes. Eén exemplaar bleef zelfs helemaal plat.

 

Tot 7 keer duurder

 

Andere parameter : de prijs. De prijzen voor de producten uit onze test varieerden maar liefst van € 1,5 tot € 14/kg. Bij een biobladerdeeg kan een (inter)nationaal merk tot twee keer zoveel kosten als een huismerk. Ook opvallend is het prijsverschil tussen diepgevroren producten (gemiddeld € 2,5) en kant-en-klare producten, die aanzienlijk duurder kunnen zijn.

 

Volkoren deeg ? Niet echt!

 

Tijdens onze test stootten we ook op twee producten waarvan het etiket je op het verkeerde been zou kunnen zetten. Hun verpakking vermeldt de aanwezigheid van volkorentarwemeel of meergranenmeel. Bekijken we echter de samenstelling, dan zien we dat dat ingrediënt slechts in minieme hoeveelheden aanwezig is (7,9 en 10 %).

 

Zulke vermelding zouden niet mogen worden toegelaten bij zulke lage percentages. Dit soort misleidende praktijken kaarten wij ook aan in ons dossier "Pinokkio"

 

Een product met mate

 

Krokant, zacht, smeltend ... woorden die we graag gebruiken voor iets lekkers, maar daarmee zie je de bui ook al hangen: het zijn niet bepaald geraspte worteltjes. Ze bevatten noodzakelijkerwijs allemaal vetstoffen en hebben stuk voor stuk een Nutri-Score D. Hoewel het gehalte vetten nog aanvaardbaar is voor alle producten, is het vooral op het vlak van de verzadigde vetten dat de resultaten tegenvallen: 6 slechte en 11 middelmatige. Ook transvetzuren vinden we in alle producten terug.

 

Naast vetstoffen zijn het glycidylesters (GE’s) die je aandacht zouden moeten trekken. Dit is een contaminant die wordt gevormd tijdens het raffinageproces van vetten. Het heeft kankerverwekkende en genotoxische eigenschappen, m.a.w. het kan ons genetisch materiaal veranderen. Dat is natuurlijk verontrustend. Ze moeten dus absoluut vermeden worden in voedingsmiddelen. Nochtans hebben we er gevonden in de meeste bladerdegen. De waarden lagen wel onder de wettelijke limiet, maar naar onze mening zouden ze er helemaal niet mogen inzitten. Slechts in vier producten vonden we die verontreinigende stof niet terug.