Nieuws

Beschermde oorsprongsbenaming is geen garantie op lekkere mozzarella

25 mei 2020

Een echte mozzarella met beschermde oorsprongsbenaming wordt geproduceerd in de Italiaanse streek Campanië. Nochtans is dat geen garantie op een lekkere kaas. Slechts één van de vier producten met BOB-logo haalde topkwaliteit in onze test.

In het verleden stelden we ondanks de Europese beschermde oorsprongsbenaming (BOB) wel eens het gebruik van gewone koemelk vast in Italiaanse buffelmozzarella. In onze meest recente test vonden we gelukkig geen valsspelers. We ontdekten daarentegen wel dat het BOB-logo geen garantie is voor topkwaliteit. Eén buffelmozzarella wist onze experts te overtuigen en streek daarmee de dubbeltitel Beste Koop en Beste van de Test op. Ontdek hier welke.

Naar de koopwijzer mozzarella

Ingrediënten zijn volgens de regel

Buffelmozzarella is een relatief duur product, en in het verleden werd er al wel eens gesjoemeld met goedkopere ingrediënten zoals melkpoeder. De Italiaanse wet schrijft nochtans voor dat mozzarella van natuurlijke melk moet worden gemaakt.

Er mag dus geen melkpoeder, caseine, caseinaat, melkeiwitten of melkeiwitconcentraten worden toegevoegd tijdens de productie. Dat kunnen we nagaan door het gehalte aan furosine te meten, een component die wordt gevormd wanneer melk heel sterk verhit wordt. Is het furosinegehalte hoog, dan werd er waarschijnlijk melkpoeder toegevoegd. Geen enkele mozzarella overschreed deze norm. 

De geteste buffelmozarella werd ook voor 100 % gemaakt van buffelmelk en niet gemengd met gewone koemelk.

Zonder BOB-logo doorgaans beter

Op vier van de zeven geteste buffelmozzarella prijkt het BOB-logo. Daarvoor moet de kaas aan bepaalde productie- en kwaliteitsnormen en uitsluitend uit de Italiaanse streek Campanië komen. Dat label is echter geen garantie, zegt ook de Italiaanse expert die de smaaktest leidde. Er bestaat uitstekende buffelmozzarella zonder dit logo, en over het algemeen haalde de BOB-mozzarella zelfs een lagere score dan de producten zonder logo.

Slechts één BOB-mozzarella wist te overtuigen en haalde zowel de titel Beste van de Test als die van Beste Koop binnen. De andere BOB-mozzarella schoten tekort op vlak van smaak en/of samenstelling.

Zo bevatte de buffelmozzarella van Fattorie Garofalo te veel vocht. We meldden deze overschrijding aan de FOD Economie, die onze klacht doorgaf aan het bevoegde Italiaanse controleorgaan. Ook de smaak stelde teleur. 

Bij de buffelmozzarella kregen in totaal drie van de zeven producten een uitstekende smaakscore. Bij de mozzarella van koemelk was dat er eentje, en bij de lightproducten wist er geen enkele écht te bekoren.

Ontdek alle resultaten

Al bij al is er voor alle budgetten en voorkeuren wel lekkere mozzarella te vinden, en dat hoeft niet per se buffelmozzarella te zijn. Neem dus snel een kijkje in onze koopwijzer voor alle testresultaten.