Nieuws

Supermarkt te druk? Dit zijn de alternatieven

20 maart 2020

Te druk in de supermarkt en onlinebestellingen volgeboekt? Wij maakten een lijst met enkele handige alternatieven. Probeer eens een maaltijdbox, een automaat bij de boer, of om groenten en fruit vooraf te bestellen bij je buurtwinkel.

Doordat heel wat mensen de supermarkt momenteel liever mijden, is het bijzonder druk bij onlinesupermarkten zoals Carrefour en Delhaize. Bestellen via Collect & Go van Colruyt is zelfs niet meer mogelijk. Vind jij het ook veiliger om de komende dagen of weken je boodschappen online te bestellen of maaltijden thuis te laten bezorgen? Dan bestaan er ook minder bekende alternatieven om gezonde voeding te kopen. Een overzicht.

Maaltijdboxen

Maaltijdboxen besparen tijd en leren je nieuwe ingrediënten en recepten kennen. Voor wie al langer twijfelde, kan het nu het uitgelezen moment zijn om ze eens uit te proberen. Wij lieten recent onze leden een aantal maaltijdboxen testten, en sommigen vonden dat ze niet genoeg vlees en te veel groenten bevatten.

De geteste maaltijdboxen beloven dan ook gezonde en evenwichtige gerechten. Ze zijn praktisch, maar wel duur. De rest van onze bevindingen lees je in ons artikel.

Rechtstreeks bij de boer

Nog verser kan het niet. In Vlaanderen en Brussel kun je op de website www.rechtvanbijdeboer.be opzoeken waar jij in de buurt lokale producten kunt kopen. Je vindt er hoevewinkels met groenten- en fruit, hoeveslagerijen, webwinkels met lokale producten en automaten zoals aardappelautomaten, melkautomaten en nog vele andere handig opgelijst.

Korteketeninitiatieven bieden duidelijk tal van voordelen op economisch, ecologisch en sociaal vlak, en bestaan in heel wat verschillende vormen. Tot nog toe bleven zulke initiatieven toch enigszins beperkt tot een (weliswaar groeiende) nichemarkt. De huidige omstandigheden kunnen een goede motivatie zijn om te onderzoeken welk initiatief of verkooppunt uit je buurt bij je past. 

Bij deeleenkoe.be of deeleenvarken.be koop je samen met anderen online een koe of varken. Wanneer het dier volledig verkocht is, wordt het vlees in gelijke pakketten verdeeld om daarna gratis thuis geleverd te worden.

Wil je weten welke seizoensgroenten en -fruit nu lokaal verkrijgbaar zijn? Onze groenten- en fruitkalender biedt raad.

Via een platform of app

Heel wat apps en platformen bieden technische ondersteuning om online te bestellen en betalen bij je lokale handelaar. Jij bestelt en betaalt via de app of het platform, en in de winkel of het restaurant in de buurt wordt je bestelling klaargezet. Soms kun je thuis laten leveren, in andere gevallen moet je je bestelling zelf afhalen. 

Enkele voorbeelden uit het aanbod:

  • Too good to go is een app die voedselverspilling probeert tegen te gaan. Je kunt niet kiezen wat er precies in je pakket zit, maar doorgaans krijg je een mooie korting.
  • Deliveroo, Takeaway.com en Uber Eats zijn platformen waar je je maaltijd bestelt en aan huis laat leveren. Lees meer over onze enquête over maaltijden aan huis.
  • MyOrder van maaltijdchequeverdeler Edenred geeft een lijst van mogelijkheden om maaltijden online te bestellen, af te halen in je buurt en te betalen met je maaltijdcheques.
  • Op Slagersonline en Bakkersonline vind je respectievelijk slagers en bakkers uit de buurt, waar je kunt bestellen en betalen met onder andere Bancontact, Payconiq, Ticket Restaurantcheques, Paypal.

Bij de handelaar uit je buurt

Verschillende handelaars en restaurants nemen zelf initiatief om bestellingen telefonisch, via hun website of zelfs Facebook Messenger aan te nemen. Sommigen leveren ook gratis aan huis. Zo zijn er marktkramers die speciale groenten-en fruitpakketten aan huis leveren, een mooi initiatief.

Ga op zoek op de websites, facebookpagina’s en instagramberichten van winkels uit je buurt of vraag eens na bij vrienden en familie of ze tips hebben. Neem eventueel contact op met de winkelier of restaurantuitbater om af te spreken hoe de betaling en het afhalen van de bestelling kan verlopen.

Koop gezonde voeding en respecteer de hygiënemaatregelen 

Laat je niet leiden door paniek om grote voorraden ongezonde voeding in huis te halen. Het is belangrijk om gezond en evenwichtig te eten, dus veel groenten en fruit en minder ultrabewerkte voedingsmiddelen op je bord.

Hou ook steeds rekening met de speciale hygiënemaatregelen: handen regelmatig wassen en afstand houden. Meer tips over hoe je veilig boodschappen kunt doen, lees je hier.