Nieuws

Het grote bedrog van afslankpillen: illegale en geheimzinnige ingrediënten

24 maart 2022
buik van vrouw in wijde broek met hand vol afslankpillen en een meetlint

Wij hebben 66 voedingssupplementen geanalyseerd die op het internet worden verkocht en beweren je te helpen afvallen. Het blijkt één grote show van afzetterij, misleiding en fraude. En niet zonder gevaar voor de consument.

Voedingssupplementen voor gewichtsverlies zijn niet immuun voor gesjoemel. Deze markt is des te sappiger omdat de toevoeging van illegale stoffen of "verborgen" stoffen hun effect mogelijk versterken en de gebruiker in de verleiding brengt meer te kopen. Dit gebeurt terwijl termen als "natuurlijke ingrediënten" overvloedig gebruikt worden om de consument nog meer te bekoren. Een klant die zich zorgen maakt over zijn gewicht en bereid is alles te doen om een paar kilo kwijt te raken, loopt risico hun gezondheid op het spel te zetten dankzij pillen die als de wondermiddel worden gezien.

Hoe je wordt voorgelogen

We wilden weten wat ons werkelijk wordt verkocht. Wij hebben 66 producten die online werden verkocht en in België geleverd door een onafhankelijk laboratorium laten analyseren. Dit gaat om supplementen die verkrijgbaar zijn in internationale onlinewinkels zoals Amazon, eBay, AliExpress en Wish, met inbegrip van producten die buiten de EU zijn vervaardigd, en supplementen voor gewichtsverlies die op sociale media (Facebook en Instagram) worden aangeboden. We kregen verrassing na verrassing.


Bekijk direct onze resultaten


Het meest verontrustende resultaat was de aanwezigheid van amfetaminil in het product Phenemine, dat op Wish werd verkocht en ook bij ons verkrijgbaar was via Etsy. Dit van amfetamine afgeleide stimulerende middel werd in de jaren zeventig ontwikkeld en werd gebruikt bij de behandeling van zwaarlijvigheid, ADHD (hyperactiviteitstoornis) en narcolepsie. Het is al lang in de vergetelheid geraakt wegens het sterk verslavende karakter ervan. Bij inname komt amfetaminil vrij, dat een psychoactieve werking heeft. 

          

Twee voorbeelden van potentieel zeer gevaarlijke producten voor de consument.

Bij andere producten ontdekten we ook ingrediënten die sterk verschilden van de ingrediënten die op het etiket of website werden geadverteerd.

Het slechtste voorbeeld? In de capsules KETO van Exogene Krtonen vonden we salicylzalf, dat niets te maken heeft met een afslankmiddel. Dit is een geneesmiddel om huidaandoeningen zoals psoriasis of acne te behandelen. Het product, gecombineerd met afslankclaims van "geavanceerd gewichtsverlies", "helpt de eetlust onderdrukken", "bevordert de vetverbranding" en "ketosebooster" doet vermoeden dat het om een afslanksupplement gaat. Maar tot onze verbazing staat in kleine lettertjes op de achterkant van de fles "uitwendig gebruik" en "massage"... Massage? Met capsules? Volgens ons een bizarre bevinding. 

 

Etikettering: tekortkomingen in alle opzichten

Met betrekking tot de wettelijke voorschriften, geeft de etikettering van de meeste geanalyseerde producten ook aanleiding tot grote bezorgdheid. Wij stelden vast dat veel verplichte informatie ontbreekt (vervaldatum, naam en adres van de producent, hoeveelheden stoffen, waarschuwingen, enz.) en dat er veelal beweringen worden gemaakt die buiten de Europese toelatingen vallen.

Deze frauduleuze producten verdwijnen vaak net zo snel van de markt als dat ze van de andere kant van de wereld weer bij je opduiken. Ze worden zeer snel vervangen door andere, even onbetrouwbare producten, waarvan de verpakking soms simpelweg een kopie is van een ander product.

Hoe kun je voorkomen dat je bedrogen wordt?

Het staat de consument vrij ze te gebruiken, maar dit soort producten zijn geen goede oplossing om je gewicht in evenwicht te brengen. Het is beter om langs de apotheek te gaan of andere gecontroleerde verkooppunten (drogisterijen, supermarkten) waar geen risico bestaat dat je producten tegenkomt die je gezondheid in gevaar brengen.

Naar dossier met resultaten

Ben je benieuwd naar een ingrediënt waarvan de afslankende eigenschappen vaak worden aangeprezen? Onze voedingsdeskundige bekijkt de meest voorkomende bestanddelen (groene thee, artisjok, enz.) die in afslankproducten worden gebruikt.

Ons platform gewijd aan diëten kan je ook waardevolle informatie bieden, veilig en zónder gezondheidsrisico's. Tot slot hebben we ook net een nieuwe praktische gids met alles wat je moet weten over gewichtsverlies en evenwichtige voeding.

Bestel onze praktische gids