Nieuws

30 dagen zonder voedselverspilling

26 oktober 2015
30 dagen zonder voedselverspilling

Elk jaar kiepert de gemiddelde Vlaming 18 tot 26 kg voedsel in de vuilnisbak, genoeg om een jaar lang 300 000 mensen te voeden. De Vlaamse overheid lanceert daarom "30 dagen voedselwinst", een initiatief dat wij alleen maar kunnen steunen.

Wilt u ook helpen om zoveel mogelijk voedsel terug te winnen? 

Gooit u soms voedsel weg, terwijl het eigenlijk nog eetbaar is? U zult wellicht niet graag "ja" antwoorden, maar toch gebeurt het vaker dan we denken. Jaarlijks gooien alle Vlamingen samen zo'n 475 miljoen euro aan voedsel in de vuilnisbak. Omdat we te veel hebben gekocht, omdat we denken dat het vervallen is, omdat we het vergeten achteraan in onze overvolle koelkast ... Vergissingen die echter een grote impact hebben op zowel onze portemonnee als op het milieu. De Vlaamse overheid daagt u uit de hele maand november elke dag te wegen of schatten hoeveel voedsel u weggooit.

De harde waarheid

Na registratie op de website 30dagen.be kunt u dagelijks in uw persoonlijke kalender noteren hoeveel voedsel u hebt weggegooid. Of dat in de vuilnisbak belandt of bij de kippen, maakt in principe niet uit. Al het eten dat voor mensen werd geproduceerd en niet door mensen werd gegeten, geldt als verspilling. Enkel oneetbare botten, schillen, pitten en stronken moeten niet worden genoteerd. 

Zo'n verspillingskalender kan weliswaar erg confronterend zijn, maar wedden dat u na 30 dagen al minder voedsel zult weggooien dan in het begin?

Tips & tricks

"30 dagen voedselwinst" helpt u niet alleen eerlijk te zijn over mogelijke voedselverspilling in uw huishouden, de campagne geeft u ook heel wat handige tips om verdere verspilling in de toekomst tegen te gaan. Thuis minder verspillen, begint immers met het beter plannen en organiseren van maaltijden. Koop niet te veel en herwerk restjes van het avondmaal tot een lekkere lunch voor de volgende dag. Ontdek hoe u het langst verse groenten en fruit of brood bewaart, of leer het verschil tussen de verschillende houdbaarheidsdata.

Wie meedoet en zijn resultaten laat meetellen in deze grootse strijd tegen verspilling, maakt bovendien kans op een mooie prijs.