Koopgids

Koopgids voor volkorenmeel

30 mei 2023

Of je nu zelf je brood bakt of het gaat kopen bij de bakker of in de supermarkt, het is vaak gezonder om voor een volkorenversie te kiezen. Dat betekent dus dat het is gebakken met volkorenmeel. Maar waarom is dat nu juist en waar moet je allemaal op letten als je volkorenmeel koopt? We leggen het voor je uit.

Wat is volkorenbloem?

Koren is een algemene term voor graan dat voor voedsel wordt verbouwd. Afhankelijk van de regio gaat het meestal om tarwe, rogge of gerst. De bloeiwijze bij koren is meestal een aar, ook wel korenaar genoemd.

Als de graankorrels geplet en gemaald worden, bekom je volkorenmeel of volkorenbloem. Volkorenmeel bevat alle eetbare delen van de graankorrel: de zemel, de kiem en de meelkern.

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk volkorenproducten zijn voor de gezondheid. Ze zitten boordevol vezels en zijn bovendien rijk aan vitaminen (B en E), mineralen (ijzer, magnesium, zink, kalium, selenium), essentiële vetzuren en andere bioactieve stoffen met vaak antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.