Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Hoe kies je een vleesvervanger?

23 februari 2021

Minder vlees eten is goed voor het milieu, het dierenwelzijn en onze gezondheid. Maar de voedingswaarde van de vleesvervangers die je in de supermarkt koopt, is niet altijd voldoende en niet alle producten zijn een waardig alternatief voor een portie vlees.

Alternatieven voor vlees

Wie zijn portie vlees wil vervangen door een vegetarisch alternatief vindt in zowat elke supermarkt of biowinkel een ruime keuze aan producten. Naast basisproducten zoals soja, tempeh, tofu en seitan is het assortiment vandaag erg uitgebreid:

 • Vegetarische burgers
 • Vegetarische balletjes
 • Vegetarische worstjes
 • Schnitzels, lapjes, pavés
 • Nuggets en spiesjes
 • Gehakt
 • Blokjes, stukjes, schijfjes
 • Falafel

Maar hoe weet je of je een evenwichtige en volledige vleesvervanger kiest? En wat is de milieu-impact van die producten?

Maak de juiste keuze

Kies steeds voor een vleesvervanger die niet te vet en te zout is. De Nutri-Score helpt je om het vet- en zoutgehalte van een product te beoordelen. Ga op zoek naar producten met Nutri-Score A of B.

Vlees levert vitamine B12, ijzer en hoogwaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Vleesvervangers dienen met de juiste plantaardige ingrediënten te zijn gemaakt om een vergelijkbaar eiwitgehalte te hebben. Goede vleesvervangers worden aangevuld met ijzer en vitamine B12. De ideale samenstelling per 100g ziet er als volgt uit:

 • minimaal 12g eiwitten,
 • maximaal 10g vetten (en niet meer dan 5g verzadigde vetten),
 • niet meer dan 1,25g zout,
 • voldoende ijzer: ≥ 0,8 mg/100g
 • voldoende vitamine B12: ≥ 0,24 µg/100g

ONTDEK DE BESTE VEGETARISCHE BURGERS UIT ONZE TEST

Ben je vegetariër, dan let je er het best op dat je voldoende ijzer, vitamine 12 en hoogwaardige eiwitten inneemt. Je vindt allerlei nuttige informatie hierover terug in ons dossier.

MEER VEGGIE OP JE BORD

Ultrabewerkte ingrediënten

Kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak meerdere ultrabewerkte ingrediënten: additieven zoals emulgatoren, kleurstoffen of andere moeilijk te herkennen ingrediënten zoals dextrose of soja-eiwitisolaat. Dergelijke ingrediënten eet je best niet elke dag. Steeds meer studies tonen aan dat ze leiden tot een hoger risico op kanker, hart- en vaatproblemen, type 2 diabetes, zwaarlijvigheid en hersenvaatproblemen.

Toch hoef je vleesvervangers niet volledig van je menu te schrappen. Ze geven je de mogelijkheid om je vleesconsumptie eenvoudig terug te dringen. Dat heeft positieve gevolgen voor je gezondheid (ter vervanging van rood vlees) en voor onze planeet. Ons advies: sluit ze niet uit, maar beperk het gebruik ervan en kies vleesvervangers met een minimun aan ultrabewerkte ingrediënten, d.w.z. levensmiddelenstoffen die nooit of zelden in de keuken worden gebruikt, of additieven die tot doel hebben het eindproduct smakelijker of aantrekkelijker te maken. Kies ook een zo kort mogelijke lijst van ingrediënten.

Onbewerkte peulvruchten zijn ook een goede keuze (in plaats van een vleesvervanger). Denk bijvoorbeeld aan linzen, kikkererwten, zwarte, witte or rode bonen ... Ook voor die producten is er aan keuze geen gebrek.

Duurzamer

Net zoals bij vlees wordt bij het maken van vleesvervangers CO2 geproduceerd, maar dan wel in mindere mate. Vleesvervangers zijn dus beter voor het milieu. Beperk echter wel het aantal vegetarische vervangers op basis van dierlijke ingrediënten (melk, eieren, enz.) en vooral op basis van kaas. Ze zijn namelijk het meest vervuilend.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

12 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2021

ik en mijn zoon hebben op netflix een docu gezien van vlees en voorverpakte maaltijden wat een ongezonde producten dat zijn onvoorstelbaar..
wij z'n geschrokken van deze docu en zijn sinds 2 weken veggie's,zonder dierlijke vetten of alles wat met dieren te maken heeft
we eten wel nog vis,vr de rest eten wij gezond geen bereide maaltijden ook geen afhaal eten meer

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021

Gelukkig kozen onze voorouders in de vele millennia van evolutie voor hoogenergetisch dierlijk voedsel met een hoge voedingswaarde anders zaten wij nu met een klein brein en een enorme buik en verteringsstelsel zoals de gorilla die het moet stellen met plantaardig voedsel met geringe voedingswaarde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021

Ik ben al meer dan 10 jaar overtuigd vegetariër, en dit zowel uit ecologisch standpunt (de CO²-uitstoot verminderen), het dierenwelzijn als voor de gezondheid. Vis eet ik al zeker 15 jaar niet, en dit omdat er in vis in het algemeen sporen van plastiek worden aangetroffen. Dat "vette" vis absoluut noodzakelijk is voor een goede gezondheid geloof ik niet, daar je dan ook de schadelijke stoffen inneemt.
Mijn vrouw is noodgedwongen vegetariër geworden, omdat ze allergisch is voor sulfiet, een bewaarmiddel dat gebruikt wordt bij alle vis (die een visfabriek gezien hebben) en bij al het rood vlees.
1 gezondheidsvoordeel heb ik in ieder geval al "gevoeld": in mijn familie is er veel aanleg voor cholesterol, maar mijn bloedwaarden blijven zeer goed.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2021
, Gereageerd:

wij (ik mijn zoon) zijn veggie geworden al 2 weken doordat wij op netflix een docu gezien hebben wat met die levende dieren gebeurt voor ze geslacht werden en daarna wat er in vlees allemaal word ingespoten zelfs gevogelte spijten ze op met water en een product om dikker te lijken omg,ik alleen eet 4 x vis per maand,veel groenten/fruit/plantaardige vetten

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/03/2021

Tja... er kunnen zo allerhande redenen zijn hé ?
Zoals fervente hobbykok zijn en dan straalverliefd worden op een 'gelovige'.
Maar om niet verzeild te geraken in het zoveelste platgekookte potje dat naar karton smaakt (al meermaals in veggie/vegan restaurants met haar meegemaakt), dan kost het je nachtenlang zoeken naar recepten van een 'hoger' niveau op het internet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Ik eet graag af en toe een stukje vlees, op voorwaarde dat de dieren van bij hun geboorte tot aan de slacht op een humane manier behandeld worden. Ik hou niet van die "kunstmatige" soja- en seitanburgers die sommigen ons willen opdringen en die bovendien veel landbouwgrond in beslag nemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/03/2021
, Gereageerd:

Ik eet ook nog steeds graag vlees maar vlees neemt meer landbouwgrond in beslag dan vleesvervangers. Houd er rekening mee dat veel landbouwgrond nodig is om het vee te voeden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/04/2021
, Gereageerd:

Bedankt Jérome, Jean-Pierre en Jeffrey om jullie ervaringen en mening met ons te delen. Een goeie steak kan inderdaad lekker zijn, en daar is helemaal niks mis mee, maar overdaad schaadt, vooral als je veel wit of rood bewerkt (bv. vleeswaren en vers bewerkt vlees met additieven) en/of rood vlees eet. Vlees en vis eens vaker ruilen voor plantaardige voeding doet wonderen voor je gezondheid én voor de planeet. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Ik eet nu al een aantal jaar geen vlees of vis meer. Dat is eigenlijk begonnen door eens deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees (toen in 2012) puur voor de uitdaging. Zo leerde ik ontdekken hoe lekker, voedzaam en gevarieerd vegetarisch eten wel kan zijn.

Waarom ik nu vegetarisch ben, is omwille van de zware ecologische impact van de vleesindustrie (hoeveel voer, water, ruimte... nodig is om vlees te produceren), het dierenwelzijn, het positief effect op mijn gezondheid...

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Veggie kan ook gewoon lekker zijn. En als je weet dat het niet alleen goed is voor de planeet maar ook voor jezelf, waarom dan niet eens af en toe een vegetarisch gerecht klaar maken? Het recept voor de DIY kikkererwtenburger is me in elk geval goed bevallen!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Ik eet minder vlees om reden van dierenwelzijn. Niet om de planeet te redden. Want dat kan alleen als de wereldbevolking DAALT. Dus minder kindjes op de wereld zetten. Maar blijkbaar is dit een taboe. Dus waarom zou ik mijn verantwoordelijkheid nemen als dit tot niets leidt? En
Ik blijf zelfs met de auto rijden. Vooral om naar Frankrijk te gaan waar er nog ruimte is in tegenstelling tot het overbevolkte Vlaanderen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2021
, Gereageerd:

er zijn alternatieven in plaats van de wagen,ik heb geen wagen,te duur,slecht vr milieu(kleinkids),plaatsgebrek in stad om te parkeren ook veel te duur ik doe alles met d fiets en mijn elektriek step zeer handag en om op reis te gaan zijn er treinen,vliegtid en nemen step mee