Koopgids

Hoe kies je de beste granola in de supermarkt?

28 augustus 2023
Granola

Onze complete koopgids helpt je om de beste granola te kiezen in de winkel. Kom meer te weten over de voedingssamenstelling en de ingrediënten van granola. Wij selecteerden en testten de meest verkochte granola’s uit de bekende supermarkten, zodat jij een bewuste en gezonde keuze kunt maken.

Wat is granola?

De basisingrediënten van granola zijn havermoutvlokken, noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten enz.), zaden en andere granen (rijst, tarwe of spelt). 

Er zijn varianten met gedroogd fruit, chocolade of karamel. Om de granola krokant te maken, worden vaak suiker en wat vetstof toegevoegd. De hoeveelheid toegevoegde suikers en vetten bepalen de voedingswaarde van de granola, net als eventuele extra ingrediënten als chocolade en karamel, 

Hoe de beste granola kiezen

De samenstelling en voedingswaarden van de granola

Afhankelijk van hun samenstelling zien we grote verschillen in voedingswaarde tussen de granola’s.

  • Een "gewone" granola verschilt aanzienlijk van een granola met noten, zelfs van een granola met chocolade of karamel. Elk type granola heeft zijn eigen smaak en voedingswaarden.
  • Granola's met fruit bevatten niet alleen toegevoegde suikers, maar ook natuurlijke suikers uit het fruit. Dat kan deze granola's zoeter maken dan de varianten zonder fruit. Granola's met chocolade hebben dan weer een hoger gehalte verzadigde vetzuren en suikers, zowel van de chocolade als van de toegevoegde suikers.
  • De granola's met noten bevatten meer vetten, voornamelijk door de aanwezigheid van noten zoals walnoten, hazelnoten en pecannoten. De kwaliteit van deze vetzuren varieert in functie van de gebruikte noten, waardoor elke variant een eigen voedingswaarde krijgt.

Geen wetgeving voor de samenstelling van granola's

Er is geen enkele wetgeving die een bepaalde samenstelling of naam oplegt voor granola en muesli. Dit verklaart waarom er granola's bestaan met extreem weinig havermout of andere granen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Turtle Power Granola nuts & seeds.

Dit product bestaat voor 73 % uit zaden (zonnebloem, pompoen, boekweit, lijnzaad) en voor 7,5 % uit walnoten en cashewnoten.

De hoeveelheid suiker, vezels en verzadigde vetzuren in granola

  • Suiker: Kies granola's die weinig suiker of geen toegevoegde suikers bevatten. Kijk daarvoor naar de waarde "waarvan suikers" in de voedingstabel en lees de ingrediëntenlijst. Deze lijst bevat alle ingrediënten waaronder de suikers (suiker, honing, glucosesiroop enz.) als er aanwezig zijn. Ze staan gerangschikt volgens hun aandeel (van hoog naar laag). 


Uit onze tests is gebleken dat slechts twee granola's geen toegevoegde suikers bevatten:

zakken granola: holie en jordans

  • Vezels: Geef de voorkeur aan granola's met volkorengranen, noten, zaden en fruit, want die bevatten veel vezels. 
  • Verzadigde vetzuren: Check het gehalte verzadigde vetzuren. Het gehalte vetzuren van de granola's met noten en zaden ligt over het algemeen hoog, want de noten en zaden zijn samengesteld uit (goede) vetten. Het gehalte VVZ daarentegen kan een goede indicator zijn voor de kwaliteit en kwantiteit van toegevoegde vetstoffen: dit zou niet meer dan 5 g per 100 g mogen bedragen. 

Ingrediëntenlijst van de granola

Neem de granola's met de eenvoudigste en kortste ingrediëntenlijst. Zo vermijd je ultrabewerkte producten. 

De Nutri-Score van granola

De Nutri-Score geeft een algemeen beeld van de voedingswaarde en kan helpen om snel een betere keuze te maken. Deze score wordt momenteel aangepast en zal strenger worden voor het suikergehalte van de producten.

Zo zullen sommige granola's met Nutri-Score B nu een C-score krijgen. De herziene Nutri-Score wordt eind 2023 gelanceerd en vanaf 2026 moeten alle producenten overstappen op de nieuwe berekening. Wij hebben 15 granola's geanalyseerd.

De smaak van de granola

Een consumentenpanel heeft een smaaktest uitgevoerd en de granola's beoordeeld op basis van het uitzicht, het mondgevoel, de smaak en hun algemene beoordeling.

Twee granola's werden door het panel als zeer goed beoordeeld, terwijl één product minder goed beviel 

De twee favorieten zijn respectievelijk Golden Bridge Crunchy granola met noten en Delhaize Granola 4 noten. Deze twee granola's worden als zeer lekker beschouwd.

Holie Granola nuts & seeds wist niet te overtuigen vanwege het gebrek aan zoetheid en variatie in smaak.

Conclusie: ons advies bij de keuze van granola  

Om de beste granola te kiezen, kun je het best: 

  • de Nutri-Score raadplegen, die geeft een algemene beoordeling van de voedingswaarde van het product
  • granola's zoeken met minder suiker of zonder toegevoegde suikers, maar rijk aan vezels en met een beperkte hoeveelheid verzadigde vetzuren
  • gaan voor producten met een korte en eenvoudige ingrediëntenlijst (om ultrabewerkte producten te vermijden)

Vergelijk de granola's uit de supermarkt

We hebben 15 granola's met noten en met of zonder zaden geselecteerd. Deze producten zijn te koop bij Delhaize, Carrefour, Colruyt, Bio Planet, Albert Heijn, Cora, Jumbo en Aldi. 

De geselecteerde granola's werden onderworpen aan een reeks analyses, waarvan sommige in het laboratorium en een smaaktest door een panel van consumenten.

62 Redelijke
kwaliteit
Granola's
Referentieprijs  3,78 per verpakking
72 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Granola's
Referentieprijs  1,89 per verpakking
59 Redelijke
kwaliteit
Granola's
Referentieprijs  3,32 per verpakking