Hoe kies je de beste bolognesesaus in bokaal?

De verschillende soorten tomatensaus in bokaal
Er bestaan verschillende soorten kant-en-klare tomatensaus. Ze vallen onder te verdelen in diverse “specialiteiten”: arrabiata, bolognese, napolitana, basilico... De spaghetti bolognese zoals we hem in België kennen en het vaakst eten, is eigenlijk een West-Europese variant van de pasta al ragù, afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.
Zowel in supermarkten als in biowinkels vind je sauzen mét en zonder vlees. Dankzij de tests die onze experts hebben verricht, kunnen wij je helpen bij je keuze.
Bolognesesauzen met vlees
Een bolognesesaus in een glazen bokaal bevat veel minder vlees dan een Italiaanse saus al ragù, die voor 50% uit vlees bestaat. Daarmee zijn bolognesesauzen in bokaal iets minder authentiek en kan dit de gezondheid ten goede komen. Want we herhalen het nog maar eens: te véél rood vlees eten is nefast voor de gezondheid én voor het milieu.
De meeste bolognesesauzen in bokaal bevatten ongeveer 20% vlees, een mix van varkens- en rundsgehakt.
Let wel: sommige sauzen bevatten minder vlees, omdat er eigenlijk een “vleesbereiding” in zit, waaraan paneermeel, tarwebloem, erwtenvezels e.d. zijn toegevoegd. Ingrediënten van minderwaardige kwaliteit waar de saus niet beter van wordt.
Vegetarische bolognesesaus
Een goede saus bestaat voor circa 50% uit tomaten. In producten van minderwaardige kwaliteit zit soms maar 19% tomaat (rekening houdend met een omrekeningsfactor, want het gaat om geconcentreerde tomatenpuree).
Vegetarische bolognesesauzen in bokaal bevatten plantaardige eiwitbronnen zoals seitan, linzen, soja-eiwitten... Wij raden aan om te kiezen voor tomatensauzen met veel groenten.
Aangezien de productie van plantaardige eiwitten een veel kleinere impact heeft op onze planeet dan de productie van dierlijke eiwitten, pleiten wij voor flexitarisme. Daarmee bedoelen we dat het een goed idee is om niet bij elke maaltijd dierlijke eiwitten te nuttigen, maar wel geregeld een vegetarisch gerecht op het menu te zetten.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een bolognesesaus in bokaal?
De ingrediënten
Tomatensauzen in bokaal zijn bewerkte, soms zelfs ultrabewerkte producten. De consumptie van ultrabewerkte levensmiddelen wordt gelinkt aan een verhoogd risico op onder meer kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en cerebrovasculaire aandoeningen.
Geef dus de voorkeur aan sauzen met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst. Ultrabewerkte tomatensauzen kun je vaak herkennen aan een lange lijst met ingrediënten en aan intensieve marketing of op zijn minst een erg kleurrijke en aantrekkelijke verpakking.
Stoot je op termen als gehydrolyseerde eiwitten, soja-eiwit-isolaat, gemodificeerd zetmeel, maltodextrine, dextrose, gistextract..., dan is er geen twijfel mogelijk: je hebt te maken met een ultrabewerkte tomatensaus die je beter niet koopt.
Kijk uit voor additieven
Veel voorverpakte pastasauzen bevatten additieven zoals smaakversterkers, zuurteregelaars, stabilisatoren, emulgatoren en verdikkingsmiddelen. Tijdens onze tests ontdekten wij dat een van de geanalyseerde tomatensauzen tot wel 10 verschillende additieven bevatte, waaronder het “weinig aanbevolen” additief E340 (kaliumfosfaat).
LEES MEER OVER ADDITIEVEN IN VOEDING
Vaak bevatten sauzen ook aroma’s, suiker of gemodificeerd zetmeel en zijn het dus ultrabewerkte levensmiddelen. Nochtans zijn die aroma’s niet echt noodzakelijk. Je kunt ze vervangen door kruiden als tijm, rozemarijn, oregano, enz.
De hoeveelheid suiker
Suiker geeft levensmiddelen een zoete smaak en levert energie. Suiker is van nature aanwezig in producten die passen in een evenwichtig voedingspatroon. In fruit bijvoorbeeld. Maar uiteraard bestaan er ook producten die toegevoegde suiker bevatten: koekjes, frisdranken, tomatensauzen… Om de zure smaak van de tomaten te neutraliseren, gebruiken de fabrikanten vaak toegevoegde suiker. Een praktijk die wij afkeuren.
Als je te veel producten met toegevoegde suiker nuttigt, bestaat het risico dat je niet genoeg producten eet die goed voor je zijn en die vitamines, mineralen en vezels leveren. Een onevenwichtig voedingspatroon kan leiden tot gewichtstoename of darmproblemen (bv. diarree). Vermijd dus dat je te veel producten eet waaraan suiker werd toegevoegd.
Een tip: om de zure smaak van een tomatensaus te neutraliseren, voeg je beter wortels of melk toe dan suiker.
Mycotoxines
In 2019 vonden onze experts mycotoxines in tomatensauzen. Mycotoxines zijn afkomstig van schimmels. Je kunt ze met het blote oog niet zien, maar ze zijn wel schadelijk voor de gezondheid. Ze moeten dus absoluut uit onze dagelijkse voeding worden geweerd. Inmiddels publiceerde de Europese Commissie een “aanbeveling betreffende controle op de aanwezigheid van Alternaria-toxines in levensmiddelen” (5 april 2022).
Tijdens onze meest recente test van tomatensauzen bolognese hebben wij opnieuw gezocht naar mycotoxines, in het bijzonder naar alternariol. In één enkele tomatensaus troffen wij mycotoxines aan (Alternariol ME), maar wel minder dan de toegestane maximumhoeveelheid van 5µg/kg.
De Nutri-Score
In de meeste gevallen vermeldt het etiket van de bolognesesauzen alle wettelijk vereiste informatie, zoals de voedingswaarde. Maar wij vinden het belangrijk om op het etiket ook de hoeveelheid vezels per 100 gram te vermelden, want voldoende vezels eten is een van de hoekstenen van een gezond voedingspatroon. Helaas zijn de fabrikanten niet verplicht om die informatie op het etiket te zetten.
In dat opzicht is de Nutri-Score interessant. Die geeft immers een globaal beeld van de voedingswaarde van het product. Probleem is dat ook de Nutri-Score niet altijd op de bokalen staat. Geef de voorkeur aan tomatensauzen waarop de voedingswaarde duidelijk staat aangegeven met een Nutri-Score A of B.
De herkomst
Check ook waar de tomaten vandaan komen. Kies indien mogelijk voor Europese producten. Controleer daartoe of het etiket de herkomst vermeldt.
Hoe gebruik je tomatensaus bolognese uit een bokaal?
Tomatensauzen in een bokaal zijn vaak klaar voor gebruik. Wij raden je aan om bij de bereiding de aanwijzingen op de verpakking te volgen.
Zelfs als de voorverpakte saus er al bevat, kun je zelf nog groenten toevoegen. Paprika’s, champignons, courgettes, venkel ... Groenten zijn prima voor de gezondheid en dus doe je er goed aan de hoeveelheid ervan op te drijven, rekening houdend met je eigen smaak en voorkeuren.
Warm de saus op in een pan. Eenmaal de pasta gekookt, werk je die rechtstreeks onder de saus. Daarna zet je het vuur gedurende een of twee minuten hoger. Zo zorg je dat saus en pasta dezelfde temperatuur hebben. Op die manier zal de pasta de saus beter opnemen.
Bewaring
De bewaartips na opening van de verpakking verschillen aanzienlijk van product tot product. Op sommige producten staat helemaal niets, andere vermelden het aantal dagen dat je de saus nog kunt bewaren. Houd je aan de bewaartips op de bokaal en zet je bokaal met tomatensaus meteen in de koelkast na opening.
Smaak en textuur
Tomatensauzen in bokaal kunnen onderling verschillen qua textuur, smaak en consistentie. Trek dus tijd uit om de saus te vinden die je het lekkerst vindt. Proef verschillende soorten sauzen.
Wij hebben trouwens tests verricht om uit te zoeken welke tomatensaus bolognese de beste smaak heeft. De bolognesesauzen werden door een panel van 60 consumenten blind geproefd in het laboratorium. In een eerste fase moesten de consumenten een globale beoordeling van de saus geven.
Vervolgens spraken ze zich meer specifiek uit over het uitzicht, de geur, het mondgevoel en de smaak. We vroegen aan de panelleden ook of ze de saus nog eens zouden gebruiken. Hun intentie om het product al dan niet nogmaals te gebruiken was dus een maatstaf voor onze selectie.
Ben je beter af met een bokaal biologische tomatensaus?
Een biologische bolognesesaus wordt bereid op basis van ingrediënten uit de biologische landbouw. Ingrediënten dus die werden geteeld volgens het lastenboek van de biologische landbouw, dat het gebruik van chemische pesticiden verbiedt.
De beste bolognesesauzen in bokaal: onze selectie
Wij kochten in de supermarkten zoveel mogelijk kant-en-klare bolognesesauzen in bokaal en checkten:
• het etiket
• de voedingswaarde
• de ingrediënten
• het aantal additieven
We lieten de sauzen in het laboratorium analyseren om ze te controleren op de aanwezigheid van mycotoxines. En we vroegen aan een panel van consumenten om de sauzen te proeven. Ontdek ons klassement van de beste tomatensauzen bolognese.
kwaliteit
Koop