Koopgids

Hoe kies je garnalen?

29 november 2021
garnalen kopen

De garnaal is een prachtig product met een interessante voedingswaarde. Er zijn vele varianten. De productieomstandigheden van de grijze en de roze garnalen en hun weg naar ons bord verschillen aanzienlijk. Hoe maak je de juiste keuze?

Twee “kleuren” en verschillende formaten

Er zijn twee “kleuren” van garnalen op de markt:

  • Enerzijds zijn er de grijze garnalen, de crangon crangon, ook wel de “kaviaar van de Noordzee” genoemd. Bij ons zijn ze een van de meest populaire kreeftachtigen. Dat is niet vreemd, want niemand op de wereld eet er méér van dan Belgen. We halen zelfs meer de Nederlanders in, onze vissersconcurrenten in de koude wateren van de Noordzee en het Kanaal. Deze garnalen zijn duur, en voegen een vleugje verfijning toe in onze feestelijke gerechten.
  • Anderzijds zijn er de roze garnalen. Die komen van over de hele wereld, waar ze worden gevist of gekweekt. Ze zijn minder duur en meer geschikt voor gekookte bereidingen. Ze worden vaker gebruikt om pizza's, sausschotels of Aziatische gerechten op te smukken. In de winkel worden deze garnalen verkocht als garnalen tout court, of als gamba’s of scampi’s. Maar dat zijn commerciële benamingen die niets zeggen over de soort.

In totaal bestaan er ongeveer 2 500 soorten garnalen. En ook al vinden we ze niet allemaal in onze rekken, er is allesbehalve gebrek aan keuze. 

Wij hebben 17 stalen van gepelde grijze garnalen, 14 stalen van gepelde roze garnalen en 3 stalen van ongepelde grijze garnalen geanalyseerd. De resultaten vind je in onze Koopwijzer Garnalen.

NAAR ONZE KOOPWIJZER GARNALEN

Garnalen zijn erg delicaat en behoorlijk zout

Qua voedingswaarde doen de garnalen het vrij goed. In de voedingsdriehoek staan ze op het niveau van vlees, gevogelte, vis en eieren. Het is een belangrijke bron van eiwitten, die bovendien rijk is aan vetzuren van de omega 3-serie (DHA en EPA).

Het enige nadeel is dat ze van nature vrij zout zijn: gemiddeld 1,6 % zout bij de grijze garnaal, iets minder bij de roze soort. Het is dan ook geen product om dagelijks te eten.

Bovendien zijn ze snel bederfelijk en worden ze ook meestal bewaard met additieven. Voor meer details daarover verwijzen we je graag naar ons dossier over hoe wij garnalen testen.

Maak de goede keuze

Garnalen kunnen onderdeel zijn van een gezond eetpatroon. Maar je moet weten hoe je ze moet kiezen. In dit dossier zul je het antwoord kunnen vinden op deze vragen:

Welke soort garnalen koop je het best?

Kies je geviste of gekweekte garnalen?

Koop je gepelde of ongepelde garnalen?

Kies je beter garnalen die van bij ons afkomstig of van elders in de wereld?

Ben je beter af met garnalen mét of zonder label?