Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Hoe wij testen

Yoghurt

14 oktober 2019
Hoe wij yoghurt testen

Natuuryoghurt is een basisitem in elke koelkast, ongeacht hoe je het eet of drinkt. Wij onderwierpen 36 producten aan een test. Weet jij aan welke voorwaarden echte yoghurt moet voldoen?

Samenstelling

Melkzuurbacteriën

De benaming “yoghurt” vereist dat het om een product gaat dat bereid is met melkfermenten, dus met twee specifieke bacteriën (ook “melkzuurbacteriën” genoemd): Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Bovendien moeten van beide bacteriën minstens 10 miljoen stuks per gram levend aanwezig zijn op het moment van levering bij de consument. 

Indien deze bacteriën niet aanwezig zijn in het product of niet meer levend zijn na een thermische behandeling, wordt het product niet meer beschouwd als yoghurt maar wel als een melkspecialiteit. 

In onze test controleerden we dus in hoeverre deze bacteriën op de vervaldatum nog aanwezig waren. Producten waarbij beide bacteriën in grote hoeveelheid aanwezig zijn, krijgen voor dit criterium een hoge score. 

Na afloop van de test konden we bevestigen dat alle geanalyseerde producten wel degelijk échte yoghurts waren.

Vetgehalte

De Belgische wetgeving bepaalt dat een yoghurt wordt ingedeeld in functie van het vetpercentage in de gefermenteerde melk:

  • “Volle yoghurt” bevat minstens 3 % melkvet.
  • “Gedeeltelijk afgeroomde yoghurt” bevat meer dan 1 % en minder dan 3 % melkvet.
  • “Magere yoghurt” bevat maximum 1 % melkvet.

Alle producten beantwoordden aan de aangeduide vetgehaltes.

Suikergehalte

De melk bevat natuurlijke suikers, voornamelijk lactose of melksuiker. 100 g melk bevat 4 à 5 g lactose. Tijdens de fermentatie breken de melkzuurbacteriën slechts gedeeltelijk de lactose af, waardoor er dus een deel lactose overblijft in de yoghurt. Op dit vlak vonden we geen enkele afwijking en was er geen enkel product met hoge waardes van andere suikers dan lactose (zoals glucose of sacharose).

Drogestofgehalte

We maten ook het gehalte vetvrije melkdroge stof in onze stalen. De droge stof is belangrijk omdat deze onder andere proteïnes, suikers, vitamines enz. bevat.
We wilden er zeker van zijn dat onze onderzochte producten voldoende droge stof bevatten (dus het wettelijke minimum van 8,2 %). De resultaten zijn positief: de vastgestelde hoeveelheden varieerden tussen 8,9 en 13,1 %. Het verschil is te wijten aan het feit dat er vóór de fermentatie bij sommige yoghurts melkpoeder werd toegevoegd om ze steviger te maken.

Proteïnegehalte

Yoghurt bevat iets meer proteïnes dan melk. Yoghurt wordt namelijk vaak verrijkt met melkproteïnes om hem steviger te maken en een betere samenstelling te bezorgen.
Hoe meer proteïnes, hoe hoger de score die de yoghurt kreeg voor dit criterium.

Nettogewicht

Labotests op het nettogewicht van de yoghurts toonden afwijkingen van maximum 1 % (dus binnen de wettelijk toegelaten limiet). Voor vloeibare producten hielden we rekening met het feit dat een liter yoghurt gemiddeld 1 030 gram weegt.